Mamu kritizirali zbog dojenja u javnosti: Nema smisla, prestat ću s tim

Foto: Shutterstock

DOJENJE u javnosti vruća je tema današnjice. Majke su izložene osudi ako pokušaju nahraniti svoje dijete bez skrivanja na javnim mjestima, a neke su kritizirane čak i ako koriste pokrivalo. A ako i uspiju proći bez usmene kritike, prijekih pogleda ne nedostaje.

Majka četverotjedne bebe za Independent je otkrila da ju je članica osoblja jedne trgovine zamolila da prestane dojiti svoju kćer na parkiralištu jer je smatrala da je to što ona čini neprikladno.

Incident se navodno dogodio ispred trgovine u Worcestershireu u petak navečer, 24. lipnja. Ova 25-godišnja mama, po imenu Beth Coles, rekla je da je njen partner u trgovini kupovao namirnice, a ona je izašla na parkiralište da bi nahranila bebu.

Rekla je Independentu da se nastojala pokriti majicom, a preko kćerkice Rosie je navukla pokrivač i tkaninu od muslina. Brzo ju je primijetila jedna članica osoblja, koja je prišla i pokucala na prozor.

„Rekla mi je: 'Možeš li prestati to raditi, molim te, mislim da je to neprikladno'”, prisjetila se Coles. Također je priznala da pati od postporođajne depresije i graničnog poremećaja osobnosti (BDP), pa se zbog tog iskustva osjećala vrlo uznemirena i srušilo joj se samopouzdanje.

"Sad želim potpuno prestati dojiti", rekla je Coles. “Ionako mi je dovoljno teško s BPD-om i postporođajnom depresijom pronaći dovoljno volje za dojenje, ali nema smisla ako ću doživljavati ovakve stvari.”

U izjavi za The Independent, uprava spomenutog lanca trgovina se ispričala Coles. „Ispričali smo se gospođi Coles za ovo neprihvatljivo iskustvo i uvjerili smo je da je dojenje vrlo dobrodošlo u našim trgovinama", rekao je glasnogovornik.

Međutim, Coles tvrdi da nije dobila tu ispriku, ali joj je ponuđen poklon bon od 350 kuna. “Ne možete jednostavno riješiti problem tako što ćete ponuditi poklon bon”, rekla je Coles. “Ne želim novac, želim samo priznanje onoga što se dogodilo i želim ispriku.”

Dojenje na javnim mjestima bilo gdje u Ujedinjenom Kraljevstvu je zakonom dozvoljeno. Prema Zakonu o ravnopravnosti iz 2010. godine, protuzakonito je diskriminirati nekoga zato što doji u javnosti.

Pročitajte više