Medicinska sestra pokazala koji simptom pokazuje da beba možda ima ozbiljan problem

Foto: Shutterstock

NIKKI Jurcutz, medicinska sestra koja svoje savjete roditeljima pruža putem Instagram stranice Tiny Hearts Education, upozorila je na mogući ozbiljan zdravstveni problem kod beba, na koji mnogi ne obraćaju pozornost.

Objavila je dvije fotografije glave petomjesečne bebe zamolivši pratitelje da pokušaju pronaći razliku. Na prvoj fotografiji glava bebe izgleda normalno, dok je na drugoj njezina fontanela ispupčena, što može ukazivati na mogući problem.

"Uzdignuta fontanela zahtijeva hitnu medicinsku procjenu", rekla je pa pojasnila da se poslužila primjerom bebe koja je imala temperaturu 38.3 Celzijusa.

"Roditelji su primijetili ispupčenu fontanelu i otišli na hitnu pomoć. Djetetu su dani lijekovi i dijagnosticirano joj je postvirusno prolazno izbočenje fontanele, za što rijetki roditelji znaju. Do ispupčenja fontanele dolazi kada se u mozgu nakupi tekućina ili kada mozak otekne. Ponekad je stanje privremeno, primjerice kada dijete leži, plače ili povraća i nije razlog za brigu, ali ako potraje, otiđite najbližem liječniku", dodala je.

Ako je situacija zabrinjavajuća, osim izbočene fontanele mogu se javiti i groznica, pospanost i razdražljivost, tvrdi Jurcutz.

"Uobičajeni uzroci ispupčene fontanele uključuju meningokoknu, ozbiljnu infekciju i krvarenje u mozgu", poručila je.

Pročitajte više