Milenijalci dijele pravila kojih se ne misle pridržavati s vlastitom djecom

Foto: Pexels

Svaki roditelj griješi, što je sasvim normalno. Ipak, s obzirom na to da milenijalci danas postaju roditelji, mnogi od njih trude se izbjeći greške koje su njihovi roditelji činili dok su oni odrastali.

Roditelji, pripadnici ove generacije, istaknuli su kako žele stvoriti otvorenu i povjerljivu vezu sa svojom djecom te više pažnje posvećuju osjećajima, mišljenjima i mentalnom zdravlju svoje djece nego što su to činili njihovi roditelji. Podijelili su što im je prioritet u odgoju djece.

Pokazivanje naklonosti

Roditelji milenijalci tvrde da im je prioritet pokazivanje naklonosti svojoj djeci, što uključuje izgovaranje "volim te" i ispriku kada pogriješe.

"Moji su roditelji bili jako hladni ljudi. Ne sjećam se da su me kao dijete uopće grlili ili govorili 'volim te'. Uopće nisu pričali o osjećajima, a ako sam plakala, to je uvijek bilo tretirano kao smetnja i rečeno mi je: 'Nemaš zbog čega plakati'", podijelila je jedna milenijalka.

"Želim da se naš odnos gradi na povjerenju. Imamo pravilo da, dokle god je ona iskrena prema nama, nećemo se ljutiti", otkrio je drugi roditelj.

Provođenje vremena s djecom

Drugi roditelji milenijalci rekli su da se sjećaju kako njihovi roditelji nisu imali vremena za igru s njima i rijetko su razgovarali, piše Fox News. 

Jedna majka djevojčica blizanki rekla je da ne želi biti previše zaštitnički nastrojena kao helikopter-roditelj te da odgaja svoje kćeri da se nauče samostalnosti u mlađoj dobi.

"Moja mama je bila helikopter-roditelj. Razmazila me, radeći sve za mene, ali ja svojim blizankama dopuštam da puno stvari rade same. One su vrlo neovisne i mnogo stvari žele činiti samostalno", objasnila je.

Poticanje autentičnosti

Druge "pogreške" koje su roditelji milenijalci odbacili uključuju tretmane tišine (engl. silent treatment), zanemarivanje mentalnog zdravlja te očekivanje perfekcionizma.

"Važno je poticati djecu da budu ono što jesu. Znam da radim puno grešaka, ali moja su djeca dobri ljudi, ljubazni i brižni prema drugima, pa mislim da to znači da radim nešto dobro." Zaključio je jedan roditelj.

Dakle, milenijalci kao roditelji žele drugačije pristupiti odgoju. Usredotočeni su na pružanje ljubavi i podrške te potiču autentičnost. Također smatraju da je mentalno zdravlje važno i trude se svojoj djeci pružiti sretan i zdrav razvoj.

Pročitajte više