Mislite da su vrtići u Hrvatskoj preskupi? Pogledajte cijene u Americi

Foto: 123RF

JEDAN od najvećih problema za zaposlene roditelje je pronaći odgovarajuću skrb za dijete dok su oni na poslu. Dok jedni odabiru dadilje, puno je više djece koja se upisuju u dječje vrtiće. Njihova cijena u Hrvatskoj se razlikuje od grada do grada. Zagrepčani, ovisno o primanjima, vrtić mjesečno plaćaju od 150 do 600 kuna, a razliku do pune cijene subvencionira Grad. Neki smatraju da je to premalo, nekima je previše, ali kad vidite koliko za vrtić izdvajaju Amerikanci, vjerojatno ćete se šokirati.

Jedan tata objavio je cjenik dječjeg vrtića u Brooklynu, u New Yorku. Mjesečna cijena programa za dijete koje u vrtiću boravi od 8 do 17 sati pet dana u tjednu iznosi 2690 dolara što je preko 18 tisuća kuna. 

“Plaćat ćemo vrtić koliko i mjesečnu najamninu, svaki mjesec, sve dok Izzy ne krene u predškolu. Odličan sistem, nevjerojatna zemlja. Ne vidim nikakve ekonomske probleme u ovakvom sustavu”, sarkastično je komentirao tata.

U komentarima su se javili i drugi roditelji koji također izdvajaju značajne iznose za vrtić, a pritom ih ljuti što taj novac ne završava u džepovima odgojitelja.

“Bilo bi mi tisuću puta podnošljivija cijena da znam da predivno osoblje i odgojitelji dobivaju pravedan dio”, komentirala je jedna mama. 

Naime, prema podacima američkog Zavoda za statistiku, odgojitelj u New Yorku godišnje zarađuje između 29 i 42 tisuće dolara. Tako će onaj odgojitelj koji godišnje zaradi najmanji iznos odnosno 29 tisuća dolara (194 367 tisuća kuna), mjesečno u džep spremiti tek nešto više od 16 tisuća kuna. 

Pročitajte više