Mjere opreza s novorođenčadi

Foto: 123rf

BEBA JE stigla doma a vi ne vidite ništa drugo osim opasnosti po kući za bebu; od krevetića, kolica, druge djece... Sve se čini prijetnjom za vašu bebu.

Vaša beba se ne miče, jede, spava, plače i na trenutke je budna, tako da se teško može sama dovesti u opasnost ili prouzrokovati nesreću. Ovo je zaista uzbudljivo vrijeme prvog upoznavanja, ali i oporavka od poroda i prilagodbe na novi način života.

U ovom ih razdoblju mogu ozlijediti odrasli, druga djeca ili predmeti koje ostavljamo pored ili iznad njih. Najviše treba paziti na krevetić jer će tu provoditi najviše vremena. To treba biti sigurno mjesto, dobro namješteno, bez teških pokrivača, plišanih igračaka ili bilo kakvih drgih predmeta.

Bebe trebate stavljati na leđa, nikada na trbuh, pogotovo ako će spavati ili ako bebu nitko ne nadzire. Kod kupanja bebe, moramo paziti na temperaturu vode kako bi, ako je voda previše topla, izbjegli opekline.

Nikada ne ostavljajte bebu samu, bez nadzora na stolu za presvlačenje ili na bilo kojoj povišenoj podlozi. Također treba pripaziti da se iznad krevetića ili stola za presvlačenje ne nalaze police na kojima su stvari koje bi mogle pasti i ozlijediti bebu.

Pripazite sa stolovima za presvlačenje koji su na rasklapanje, moraju biti dobro zakačeni i čvrsti.

I ne brinite zbog bljuckanja! Iako vas to može zabrinjavati, u ovoj dobi sasvim je normalno da beba bljucka nakon svakog hranjenja. Kod novorođenčadi bljuckanje može biti povezano s nerazvijenim sfinkterom između jednjaka i želuca, dok kod dojenčadi do bljuckanja dolazi kada dijete podriguje nakon obroka. Ponekad beba bljucka i kada je previše pojela. 

Pročitajte više