Moje 4 minute sa Samanthom iz Sex i grada

Foto: Facebook

AKO JE netko postao simbol seksa u ovo moderno vrijeme onda je to sigurno Samantha. Ne moramo ni reći koja i od kud, zar ne? No ona je samo lik kojeg je utjelovila jedna, možda ne baš skroz obična, ali da - obična žena. A da to ne kažemo tek tako, prepuštamo tu ulogu Toniju Volariću, autoru vrlo čitane domaće stranice Free voice koji je imao tu sreću da je osobno upozna. Dobro, ne baš doslovno upozna, ali i četiri minute uživo s Kim Catrall bilo je dovoljno za neke važne životne dojmove.
 
Potkraj 2015. svi su svjetski mediji objavili da je Kim Catrall, kazališna i filmska glumica, najpoznatija po ulozi Samanthe, žderačice muškaraca iz serije i filmova ‘Sex i grad’, teško bolesna. Toliko da su joj doktori savjetovali da prekine raditi na svim predstavama i novim projektima.  Pogodilo me, jako. Stvarno je, i to osobno. Pa imali smo četverominutnu ‘aferu’ u New Yorku. Evo, neka svjetska javnost zna. Skuhajte si čaj, dobro se smjestite u najdražoj fotelji, slijedi kratak opis moje 4 minute sa Samanthom.
 
Bio sam 2008., kad je promoviran prvi film nastao na temelju serije,  kao jedini novinar s ovih prostora, u New Yorku. Sa svakom glumicom imao sam četiri minute. Šest soba na 66. katu hotela “Mandarin”, odmah do Central parka. Jedna kamera na novinara, jedna na glumca. Dakle, neću sada sve prepričavati, samo susret s Kim Catrall, Samanthom. Sjednem ja ovakav nevelik i debeljuškast preko puta žene koja u svijetu simbolizira gutačicu muškaraca i svega muškog.

Smišljam pitanje jer će četiri minute brzo proći. I taman krenem, a ona, zureći mi ravno u oči, zaurla: “Čekajte, prekinite snimanje!”

Pomislih da imam nešto na nosu, znam da nemam ko Monica Lewinski fleku na majici, ali ipak, šta joj je? Samantha, šta ti je?
 
“Ti imaš amazing eyes”, rekla je svjetska zavodnica broj jedan. Meni, omanjem Balkancu s trbuščićem.
 
“Mislite?”, smješkao sam se kao idiot, kao dečko koji će upravo izgubiti nevinost sa svojom Mrs. Robinson.
 
“Vidim. I znam da su ti to sve žene rekle”, bila je samouvjerena i gledala me s visine, kao orao poljskog miša.
 
“Nisu”, promucao sam.
 
“Imaš ženu u Hrvatskoj?”, pitala je mješavinom stila upraviteljice bordela i šefice radnog logora u gulagu.
 
“Imam.” (tada sam imao.) Nego, vratimo se mi, s mojih očiju na razgovor, moje će četiri minute proletjeli”, upozorio sam ju. Kim se, pak naglo uozbiljila i obećala: “Tvoje će četiri minute biti malo duže”.
 
“Samantha u filmu ima bitno drugačiju ulogu?”
 
“O,da, ona je, za razliku od serije, čvrsto odlučila ostati uz svog muškarca, bez obzira na sva druga iskušenja. Po cijenu smrti će mu ostati vjerna. Osim toga, ne živi u New Yorku, što je veliki rizik za film koji je postao gotovo simbolom ovog grada. Priznajem da sam i sama malo bila zbunjena nekim rješenjima, ali sada kad vidim cjelinu, puno toga mi je jasnije.”
 
“Zašto većina žena danas ne govori muškarcima kakvi su, kao što to radi Samantha?”
 
Zanimljivo, današnje društvo želi ženu etiketirati. Ili ste opatica ili kurva, nema sredine. Mislim da je problem ne govorenja muževima, glumljenje orgazama, odgađanje rastave i slične stvari možemo, pod navodnicima, zahvaliti mentalitetu, posebno nekih dijelova svijeta. Kao, važno je da se on dobro osjeća, a za mene je lako. Glupost.”
 
“Strahujete li da će vas, kraj svih brojnih kazališnih i nekoliko filmskih uloga, upravo Samantha pratiti cijeli život?”
 
Znam na što mislite. Da, mislim da više neću moći pobjeći od Samanthe. Ali, s druge strane, ona je zapravo jako pozitivna žena, mnoge se žene širom svijeta s njom identificiraju.Pa, ako me publika mora vezati uz neku ulogu, nije mi žao da je to baš uloga Samanthe.”
 
Onda je opet zastala i opet mi se zagledala u oči:
 
“I nikad ti žena nije rekla da imaš dobre oči?”
 
“Nije”, nisam lagao.

“Mijenjaj ženu”, presudila je Samantha.

I promijenio sam. Točnije, ostao bez žene. Promijenila je ona mene. Ali o tome drugi put. Draga Kim Catrall, molim se za vaše zdravlje!
  

Pročitajte više