Moram vam priznati: "Moja djeca imaju dvije mame"

Foto: Instagram

"NE SRAMIM se reći da u meni jako često čuče dvije osobe - jedna mila i draga, druga s malo manje nježnosti i strpljenja. Ja sam mama. Imam dvoje djece i trebate me samo vidjeti na djelu", napisala je u svom postu na portalu Mom.me Amy Wruble, majka dviju kćeri. 

"Kada sam s bebom, sva sam rastopljena. Ne prestajem s ljubljenjem, maženjem, njihanjem, plesanjem i uživanjem. Svaka sekunda provedena s mojom malom curicom kao da je napisana u nekoj bajci. Naš život je savršen. Svaki njen pokret je savršen. Imam bezgraničnog strpljenja za njen plač, igram se s njom, pjevam blesave pjesmice, poskakujem i njišem se čak i kada nije na mojim rukama. A moj osmijeh je začaran. Vječno prisutan. 

I zato se često pitam tko je ova luda žena koja živi u meni i izvire iz mene kada sam sa svojim starijim djetetom. Svojim petogodšnjim suncem koje mi češće donosi crne oblake od vedrog dana. Tko je ta osoba koja živi u meni, koja plane na svaku sitnicu, koja koluta očima, koja samo traži način kako će kazniti svoje dijete, zafitiljiti njenu najdražu igračku ... Tko je ta osoba koja ne skiva svoje frustracije i najčešće se glasa - glasno.


Gdje nestaje onaj nježni šapat kojim sam satima prije komunicirala s mojim mini zlatom?



Tko je to koga hranim u sebi. Jesmo li to dvije ja, ili samo jedna ja?

I pitanje svih pitanja, jesu li i druge mame iste takve?

Karikiram malo naravno, preuveličavam, jer ne trpi moje starije dijete baš toliko, ali svako malo uhvatim njen pogled i njeno razočaranje: "Mama, na bebu nikada ne vičeš. S bebom se samo maziš? Zašto nisi takva i prema meni?" 

Eh, draga moja, odgovorit ću ti. Nije lako biti mama i bebi i petogodišnjem djetetu. Nije lako nametati pravila maloj bebi, jer je beba još mala i ne razumije kao ti. Nije lako nametati pravila ni petogodišnjem djetetu, jer ne razumije ni ono u potpunosti, a opet, moramo ih navikavati na njih. I što je najgore, moramo biti čvrsti u pravilima koja se tiču jedne, ali ne i druge kćeri.

I to je ono najgore u roditeljstvu. Zapravo, to je ono najgore kada ste starije dijete. Jer ste svjesni razlika, jer vidite dvije različite osobe, a obje ih smatrate svojom mamom, i to neće samo tako proći.

To je ono najgore. Ista ljubav, ista krv, a tako različit pristup. 

Nadam da će to proći, ali znam da neće. Jer kada beba za pet godina dođe u dob u kojoj je sada starija, tada će ista pravila vrijediti za mlađu, ali će ova starija opet morati živjeti pod paskom jedne druge mame - mame 10-godišnjakinje, mame s novim pravilima i starim argumentima: "Ona je još mala, ona to još ne razumije".

I uvijek će starije dijete biti ono koje će gledati kako mama za iste stvari jednom djetetu prašta, a drugo kažnjava.

Sve dok ne odrastu dovoljno da ista pravila mogu vrijediti za sve. Tek će tada mama postati samo jedna mama."  

 

 

 

Pročitajte više