Možda ovo pomogne za lakši san u trećem tromjesečju trudnoće

Foto: 123rf

VRTITE SE, sve vam smeta, boli vas trbuh, bole vas leđa, boli vas vrat, trne vam ruka na strani na kojoj spavate, umorne ste, a ne možete pronaći najbolju pozu za spavanje pa vam san ne dolazi na oči.

Dobrodošle u posljednje tromjesečje trudnoće, stanje koje zna biti poprilično naporno, a jedna od starih poslovica kaže i ovako – to vam je zato da jedva dočekate onaj bolni finiš.

Spavanje, odnosno nespavanje, svakako je jedna od boljki ovog perioda i čini vam se da više ne znate kako si pomoći?

Pronašli ste gomilu savjeta, sami si probali pomoći, ali i dalje ništa ne pomaže?

Pokušajmo onda malo objasniti u čemu je stvar i pronaći rješenje koje navodno djeluje.

Vjeruje se da je najbolja poza za vas i bebu u trećem tromjesečju na lijevom boku. Tako se osigurava najbolji protok krvi i nutrijenata koji stižu do bebe, a trudnici ujedno omogućava smanjivanje neželjenih simptoma.

Možda biste se htjele izravnati na leđima, no spavanje u toj pozi može izazvati mučnine, vrtoglavicu i bol u donjem dijelu leđa. Osim toga, beba će u toj pozi lakše nasjesti na zdjelicu pa će vas nakon spavanja vjerojatno jako boljeti i taj dio tijela.

Bilo bi stoga lako reći da spavate na lijevom boku, a tijekom dana odmarate ležeći na desnom, no to baš i nije neki savjet, zar ne? Najveći problem koji vas trenutno mori je beba koja je prevelika i preteška te vam stišće organe i lupa vas čim se vi primirite.

Posebno je osjetljiv vaš mjehur koji je stisnut pa vas stalno tjera na WC. No, čak ni to nije sve.

Neke se trudnice učestalo žale na bolne i otečene noge pa osim trbuha ne mogu pronaći pravu pozu ni za noge, a da ne govorimo i onom poznatom simptomu trkačkih nogu, kada imate osjećaj da bi noge same negdje htjele prošetati.

Tu su i sve učestalije noćne more i slab san, svrbež rastućeg trbuha, srce koje tuče jače no što vam se čini da bi trebalo. I kada se konačno sve smiri, javlja se vaša beba. 

Sve je to normalno, no tekst smo počeli s time da možda imamo rješenje pa pozorno čitajte.

Rješenje je prvenstveno u tome da se dobro namjestite, a to, vjerujte, pogotovo ako imate veliki trbuh, nećete moći bez dodatnih pomagača. Blaženi bili jastuci – veliki, mali, debeli i tanki.

Istjerajte muža iz kreveta i napravite si mjesta da legnete zajedno sa svim tim mekanim podupiračima ili nabavite dugački trudnički jastuk. No, katkad čak ni on neće riješiti problem. 



Poanta je da se jastucima poduprete sa svih strana. Ako niste do sada probali, legnite na lijevi bok tako da si jedan jastuk stavite ispod trbuha kako bi on sprječavao da trbuh visi. Drugi, deblji jastuk obavezno stavite između nogu tako da ga desnom nogom zajašete. Vjerujte, ako niste do sada još probali, ovaj će vam međunožni jastuk postati prijatelj na kojeg ćete se uvijek moći osloniti. Figurativno i doslovno. Ne zaboravite pritom poduprijeti i leđa jer će vam ta "treća baza" također omogućiti udobniju pozu. 

Ne zaboravite i na dobar odabir odjeće za spavanje. Ako ste preko dana u tajicama ili užim majicama, probajte za noć ipak odjenuti nešto što vas baš nigdje neće stezati jer kada legnete, odjeća se povuče te vas stišće, a time si baš i ne pomažete, zar ne?
 

Pročitajte više