Može li dojenje tijekom trudnoće uzrokovati pobačaj?

Foto: 123RF

SVI su barem jednom čuli savjet "dojenje je najbolje za bebu", ali što kada ponovno zatrudnite, a još uvijek dojite starije dijete? Je li dojenje tijekom trudnoće sigurno?

Dojenje i pobačaj

Iako postoje brojna oprečna mišljenja o pitanju dojenja tijekom trudnoće, niti jedno istraživanje nikada nije utvrdilo povećani rizik od pobačaja kod žena koje i dalje doje starije dijete tijekom trudnoće.

U prošlosti su liječnici savjetovali ženama da prestanu dojiti kad ponovno zatrudne. Postojala je zabrinutost da bi zbog toga djetetu u maternici mogli biti oduzeti neki hranjivi sastojci ili da bi to moglo potaknuti kontrakcije maternice. No, još uvijek nema dokaza da se to događa. Čini se da su bebe rođene od majki koje su tijekom trudnoće nastavile dojiti starije dijete - savršeno zdrave.

Zato je na mamama odluka hoće li nastaviti dojiti. U nekoliko visoko rizičnih stanja, poput placente previa, liječnici mogu savjetovati povećani oprez. Ali za većinu je dojenje tijekom trudnoće vjerojatno sigurno.

Uzroci pobačaja

Otprilike tri od svaka četiri pobačaja događaju se tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Ti se pobačaji obično pripisuju problemu s fetusom. Pobačaji koji se dogode tijekom drugog tromjesečja često se pripisuju zdravstvenom problemu s kojim se majka suočava. Dojenje nije povezano ni s jednim od ovih.

Kod žena mlađih od 30 godina, otprilike jedna od 10 trudnoća završava pobačajem. Ova brojka se udvostručuje među ženama u dobi od 35 do 39 godina.

Što ne uzrokuje pobačaj?

Mala je vjerojatnost da dojenje tijekom trudnoće može izazvati pobačaj. Također, budući roditelji možda se brinu i zbog seksa, vježbanja, stresa ili depresije. No, nije dokazano da nijedna od ovih stvari uzrokuje gubitak trudnoće, navodi Very Well Family.

Pročitajte više