Može li se neko pravilo u odgoju prekršiti?

Foto: 123rf
 
RODITELJI koji slijede pravila znaju da ima vrlo malo pravila koja se ne smiju prekršiti ako postoji dovoljno dobar razlog. Znate da biste svojoj djeci trebali posluživati zdravu hranu i voće ili povrće svaki dan, ali sigurno nije kraj svijeta ako im nekada nakon napornog dana poslužite pržene riblje štapiće. Svi znaju da postoje pravila i postupci kojih se kao roditelj treba pridržavati kao npr. ne hranite ih brzom hranom, ne dajte im da do kasno gledaju televizor, ne dozvoljavate im da psuju, na vrijeme trebaju u krevet…
 
Trebate samo razmisliti što je najgora moguća posljedica ne pridržavanja nekog pravila. Naravno, prekršite li pravilo o vezanju pojasa u automobilu, najgora moguća posljedica je prilično gadna, pa se ipak nekih takvih pravila treba pridržavati bez iznimke. Preskočite li kupanje prije spavanja, jer ste preumorni taj dan, posljedica zapravo nema.
 
Neki roditelji sami sebi previše otežavaju život misleći kako je važno ustrajati u svakome pravilu bez obzira na sve. Predbacuju si sve, pa i najmanji propust. Vašoj djeci je važnije imati psihički zdravog i opuštenog roditelja nego nikada ne pojesti prženi riblji štapić.
 
Mnogi roditelji će se složiti da je najteži oblik iskazivanja ljubavi prema djeci, postavljanje granica i pravila. Manjak jasnih granica često dovodi do problema u ponašanju, stoga je važno početi stvarati zdrave granice dok su djeca još mala. Za djecu je prirodno da isprobavaju i pokušavaju pomaknuti postavljene granice dok razvijaju svoje poimanje sebe  i uče kako svijet funkcionira.
Vrlo je važno da roditelji imaju na umu kako granice ne trebaju biti postavljene „jednom zauvijek“, nego da se s vremenom trebaju mijenjati. Treba ih prilagođavati kako djeca rastu i razvijaju razinu odgovornosti. Ponekad je potrebna i fleksibilnost ako dijete navede pravi argument, te mu na taj način dajete do znanja da uvažavate njegovo mišljenje i da ga cijenite. Dobro postavljene granice moraju uvažavati potrebe i roditelja i djeteta te omogućiti da oboje dobiju što žele.
 
Dnevna rutina je također važna. Pokušajte poštovati svakodnevni raspored, vrijeme buđenja, vrijeme obroka, kupanja, odlaska na spavanje neka bude isto svaki dan. No, dogodi li se dan kada ste previše umorni naravno da ne morate robovati baš taj dan rutini, ostale biste trebali se trebali držati rutine i pravila koje ste uveli.
 
 
 

 

Pročitajte više