Može li vam masaža pomoći da povećate šanse za začeće?

Foto: Pexels/ Elly Fairytale

PUT do rođenja djeteta je za mnoge parove dugačak i mukotrpan. Prava je to borba koju često nije lako dobiti.

Postoje brojne stvari za koje mnogi tvrde da pomažu kod začeća i povećavaju šanse da postanete roditelji. Iako neke od njih, poput prakticiranja zdravog načina života ili praćenja ovulacije, zvuče potpuno logično, postoje i oni savjeti koji bi vam mogli izgledati neobično.

Jedna od takvih pomalo čudnih stvari je i masaža. No može li masaža zaista povećati vaše šanse za začeće?

Za početak, nema jasnih dokaza koji to potvrđuju. Ali masaža može smanjiti razinu tjeskobe, što može biti korisno. Kao što svi znamo, stres može otežati začeće. Dakle, snižavanje razine stresa masažom može poboljšati vaše šanse za zatrudnjenje. Međutim, treba imati na umu da stres sam po sebi nije glavni razlog nečije neplodnosti.

Kako stres može utjecati na plodnost?

Visoka razina stresa može "zbuniti" moždani hormonski centar. Odnosno, vaš mozak možda neće poslati hormone koji su potrebni da jajnicima kažu kada treba osloboditi jajnu stanicu, što odgađa ovulaciju. Osim toga, stres može utjecati na vašu ljubavnu vezu i smanjiti spolni nagon.

Nadalje, ako su vašem partneru ili vama dijagnosticirani problemi s plodnošću, možda ćete se osjećati tjeskobno. Stoga vam masaža može pomoći da se opustite.

Odnosno, masaža može djelovati čak i terapijski. Manje napetosti u tijelu pomoći će vam da se bolje nosite s brigama i stresom, ali je obavezno napravite kod certificiranog terapeuta, piše Times of India.

Pročitajte više