Možemo li kod nas popularizirati ovakav divan način rađanja?

Foto: Pinterest

Za porod u kadi mnogi kažu kako je jedan od najbezbolnijih oblika rađanja, zbog topline vode i uopće umirujućeg iskustva. Kod nas ova metoda također više nije rijetkost, no postoje određeni uvjeti koji moraju biti zadovoljeni. Također, nemaju sve bolnice tu mogućnost, a one koje imaju, ne nude je svakome već se kada za porode uglavnom koristi na vlastiti zahtjev trudnice. 

Svaka zainteresirana trudnica za ovakav način poroda mora obaviti informativni razgovor te određene pretrage krvi te mikrobiološke pretrage cervikalnog brisa kako bi se isključile opasnosti od određenih prenosivih bolesti (HBV, HVC, HIV, klamidija trahomatis). Trudnoća također mora biti uredna, bez ikakvih komplikacija. 

Pročitaj više: Bolna istina o porodu

Po toj metodi Hrvatska zapravo ne zaostaje mnogo za svijetom no iako je broj poroda još uvijek mali važno je da ta mogućnost ipak postoji. 

Pročitaj više: Ovako Norvežanke rađaju u kadi

Prema podacima iz poznate američke klinike Mayo, ova prirodna metoda rađanja još se uvijek najčešće veže upravo uz europske zemlje i to uglavnom skandinavske, a vrlo je popularan i na Novom Zelandu te Australiji.

Pročitaj više: Rađajte kao lavice

Kako bi popularizirali ovakav način rađanja predstavljamo vam dva videa koji doista govore više od riječi. 

 Pročitaj više: Uživajte u pobjedničkim fotografijama rađanja 

Pročitajte više