Možete li napraviti bebu u svemiru? Možda ćemo znati 2024.

Foto: Unsplash

MARS nije mjesto za podizanje djece - ili možda jest? To je pitanje na koje nizozemski poduzetnik dr. Egbert Edelbroek pokušava odgovoriti eksperimentiranjem s ljudskom reprodukcijom u svemiru.

"Čovječanstvo treba rezervni plan. Ako želite biti održiva vrsta, morate biti multiplanetarna vrsta", rekao je šef SpaceBorn Uniteda za MIT Review.

Potraga za budućnošću čovječanstva neće uključivati vođenje ljubavi u svemiru. Umjesto toga, testirat će se granice in vitro oplodnje u orbitalnom okruženju. Konkretno, SpaceBorn lansirat će mini laboratorij u nisku Zemljinu orbitu, gdje će se odvijati IVF.

Laboratorij koji sadrži spermij i jajašce velik je poput kutije za cipele i dizajniran je da izdrži visoku radijaciju i nižu gravitaciju. Također ima rotacijske sposobnosti te se može kretati različitim brzinama kako bi replicirao gravitaciju Zemlje, Mjeseca ili Marsa, prema MIT-ju. Nakon otprilike pet ili šest dana, kada embrij dosegne stadij koji se naziva blastocista, bit će kriogeno zamrznut za put kući.

Istraživači su jako usredotočeni i zabrinuti zbog učinaka koje će sile nulte brzine imati na embrije nakon ponovnog ulaska u Zemljinu orbitu.

Eksperiment će početi u studenome sljedeće godine, a izvodi se u suradnji s njemačkim start-upom Atmos Space Cargo. Tek nakon uspješnih testova na glodavcima, prijeći će se na testiranje na ljudima, piše New York Post.

Pročitajte više