Možete promijeniti loše prehrambene navike svoje djece. Budite im primjer

Foto: Unsplash

VAŽNO je raditi na promjeni loših prehrambenih navika kod djece u svrhu njihovog boljeg zdravlja. U djetinjstvu djeca stječu temelje za zdravu prehranu i imunitet, stoga je uloga roditelja izuzetno važna.

Loše prehrambene navike treba mijenjati malo po malo

Najvažniji roditeljski alat za navikavanje djece na zdravu prehranu je strpljenje. Brojne obitelji često muku muče s dovoljnim unosom povrća, ali i voća i cjelovite hrane. Prerađena hrana, s druge strane, puno lakše prolazi u većini domaćinstava. Dobra strategija je ograničiti kupovinu nutritivno siromašnijih namirnica i cijelu obitelj svakodnevno izlagati kvalitetnijoj prehrani.

Međutim, kako bi vaši najmlađi naučili jesti zdravo i raznoliko, možda ćete ih trebati upoznati s načinom pripreme hrane. Stručnjaci za prehranu djece tvrde da je to jedan od vrlo učinkovitih alata.

Konzumacija ribe je vrlo važna

Još jedna ključna točka koju bi trebalo modificirati u prehrani djece je konzumacija ribe, koju djeca često odbijaju u ranim fazama života. Radi se o namirnici koja može djeci osigurati važne zalihe omega-3 masnih kiselina, koje kontroliraju upalne procese, prema istraživanju objavljenom u časopisu Biochemical Society Transactions.

Obratite pozornost na piće

Pića koja djeca piju važna su koliko i hrana. Ponekad rado posežu za sokovima s velikom količinom jednostavnih šećera i umjetnih aditiva. Oba elementa mogu uzrokovati metaboličke bolesti pri prekomjernom unosu.

Uvijek trebamo imati na umu da je najbolje sredstvo hidracije prirodna voda, a osobito za vrućeg vremena jer se znojenjem gubi više tekućine.

Moguće je promijeniti loše prehrambene navike kod djece

Izbjegavanje prerađene hrane, bezalkoholnih pića i sokova napravit će razliku, premda rezultati možda neće nastupiti odmah. Također je važno da roditelji uče djecu dobrim navikama vlastitim primjerom, što se pokazalo kao najbolja metoda.

Pročitajte više