Na postporođajnu depresiju nisu imune ni zvijezde, a ova glumica to potvrđuje

Foto: Instagram

AMERIČKA glumica Brooke Shields u već nekoliko je navrata otvoreno priznala kako se borila s postporođajnom depresijom, a s vremena na vrijeme u nekim svojim izjavama zna i opisati koliko joj je uistinu bilo teško.

Nakon spontanog pobačaja i sedam pokušaja umjetnog začeća, glumica i njen suprug Chris Henchy su 2003. godine postali roditelji djevojčice Rowan.

"Bilo je to jedno razarajuće iskustvo, pogotovo zato što ga nisam znala opisati, nisam znala što mi se događa. O ovom se poremećaju premalo govori", istaknula je Shields. 

"Osjećala sam sram jer sam gledala druge majke koje su bile oduševljene majčinstvom, a ja to nisam tako doživljavala. To je bio razlog zbog kojeg sam shvatila da sa mnom nešto nije u redu i da možda trebam potražiti pomoć", ispričala je. 

"Konačno sam imala prekrasnu i zdravu djevojčicu, a nisam je mogla ni pogledati. Nisam je mogla držati u rukama, nisam joj se mogla nasmijati ni uživati u njoj. Sve što sam tada htjela bilo je da nestanem i umrem", opisala je Shields kako se osjećala u toj fazi života. 

"To je nešto što jednostavno ne možete kontrolirati. Okolina vas osuđuje, a vi ste bespomoćni. Još uvijek je tu previše stigme", poručila je Shields.

Prema rezultatima objavljenima u siječnju ove godine u časopisu Pediatrics Study, više od polovice žena koje pate od postporođajne depresije nisu toga ni svjesne.

2006. godine Brooke je objavila i knjigu "Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum" koja je odmah postala bestseler. Za uspjeh knjige zaslužna je njena iskrenost jer je u to vrijeme malo tko u medicinskoj i društvenoj zajednici govorio o postporođajnoj depresiji.

Pročitajte više