Najčešći mitovi o spavanju beba u koje se još uvijek vjeruje

Foto: Unsplash

KADA prvi put dobijete dijete, počnete dobivati mnogo proturječnih savjeta, najčešće onda kad ih uopće i ne tražite. Zato nije ni čudno što se velik broj roditelja zamara savjetima koji zapravo nemaju potkrijepljenih znanstvenih dokaza, a neki od najčešćih mitova definitivno su oni koji se odnose na spavanje bebe.

Umorni, iscrpljeni i na izmaku snaga prilikom uspavljivanja svojeg mališana, svi smo barem jednom saslušali neku ''bapsku priču'' i u nju povjerovali. U nastavku vam donosimo pet najčešćih mitova o spavanju beba koji nisu istiniti niti biste ih trebali slijediti.

1. Ako beba spava danju, bit će budna cijelu noć

Ovo je uglavnom neistina jer bebama treba mnogo sna. Pedijatri kažu da novorođenčadi treba i do 18 sati sna dnevno, a ako pronađete odgovarajuću ravnotežu dnevnog i noćnog sna, vaša će beba spavati više jer se dobro odmorila. S druge strane, beba koja se po danu nije naspavala bit će preumorna i samim time ćete je mnogo teže uspavati.

2. Jednom kad se navikne, beba će se uvijek buditi u isto vrijeme

Mnogi bi roditelji voljeli kad bi ovo bila istina, ali ipak nije. Rast zuba, razne dječje bolesti i skokovi u razvoju nerijetko stvaraju probleme kod spavanja bebe, i to je sasvim normalno. Točno je da stvaranje rutine dovodi do boljeg sna, ali roditelji bi ipak trebali biti realni i ne očekivati previše od svoje bebe.

3. Morate biti posebno tihi dok beba spava

Istina je da bebe imaju lakši san od odraslih, ali hodanje na prstima dok beba spava uistinu nije potrebno. Osim toga, bijeli šum ili tiha glazba mogli bi vam pomoći pri uspavljivanju vaše bebe. Potrebno je samo da budete oprezni i ne naviknete ju na te zvukove jer bi se kasnije teže mogla priviknuti na uspavljivanje bez njih.

4. Trebali biste što prije naučiti bebu da zaspi sama

Bebe mlađe od 12 tjedana nisu sposobne svjesno se smiriti i zaspati, tvrde pedijatri. Iako se zna dogoditi da bebe mlađe od 12 tjedana zaspu same, to je prije iznimka nego pravilo. Forsirati jako malu bebu na to da se sama uspava može biti i štetno, budući da se bebe često bude noću zbog gladi. Većina stručnjaka preporučuje da se s učenjem samouspavljivanja krene između trećeg i šestog mjeseca jer beba tek tada razvija ciklus spavanja.

5. Nikada ne smijete buditi bebu

Koliko je god spavanje preko dana dobro za vašu bebu, moguće je da ona spava previše i u tom je slučaju slobodno probudite kako ne bi imala problema sa spavanjem noću. Neke bebe vrlo rado spavaju cijeli dan, a zatim ostaju budne do jutra, a to je nešto što nijedan roditelj baš ne želi.

Pročitajte više