Najljepša kratka imena za dječake i njihova značenja

TRENDOVI po pitanju dječjih imena redovito se mijenjaju, ali popularnost kratkih imena ne prolazi. Bez obzira na to radi li se o imenima za djevojčice ili dječake, kratke varijante prevladavaju na popisima najpopularnijih imena diljem svijeta. Za vas smo izdvojili nekoliko najljepših kratkih imena za dječake i njihova značenja.

Jan

Ime Jan kratko je muško ime koje ima svoje ženske inačice - Jana ili Janica. Ime ''Ioan'' potječe iz grčkog jezika, a na starohebrejskom ''Yohanann'' što u prijevodu znači ''u milosti Božjoj''. Jedna od teorija glasi da je ime Jan zapravo perzijskog podrijetla i da znači duša ili život. Već nekoliko godina ovo se efektno muško ime nalazi na popisu najpopularnijih u Hrvatskoj te ga sve veći broj roditelja odabire za svoje dječake.

Noa

Ime Noa (Noah), prema tumačenjima etimologa, porijeklom je iz hebrejskog jezika, izvedeno iz riječi ''Noach'' što znači odmor ili utjeha. Prema Bibliji, Noa je bio deseti patrijarh nakon Adama, a danas je jedno od najpopularnijih kratkih imena za dječake. Za djecu koja nose ovo ime vjeruje se da su hrabra, ustrajna i uvijek slijede svoje srce.

Vito

Postoji nekoliko verzija o porijeklu ovog imena. Prema jednoj verziji, Vito je ime koje potječe od talijanske riječi "vita" što znači život. No mnogi smatraju da je ovo i skraćena verzija slavenskog imena Vitomir. Svoju popularnost ovo kratko ime drži već neko vrijeme, a mnogo ga roditelja bira za svoje sinove i kod nas.

Toma

Ovo ime posljednjih godina postalo je izuzetno popularno u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji. Ime je kršćansko i aramejskog porijekla, a Toma je bio jedan od dvanaestorice Isusovih apostola. Korijen imena dolazi od riječi "teomo" što znači blizanac.

Leon

Podrijetlo imena Leon dolazi od iz latinske riječi "leo, leonis" što u prijevodu znači lav. Od ovog imena nastale su mnoge izvedenice, a često mu se dodaje i značenje "veličanstven, snažan, kraljevski". Već gotovo deset godina ovo je ime na samom vrhu po popularnosti u Hrvatskoj.

Pročitajte više