Najmanja rođena beba imala je samo 212 grama, bila je teška kao prosječna jabuka

Foto: EPA

Beba koja se smatra najmanjom na svijetu rođena je u Singapuru i imala je samo 212 grama. Kwek Yu Xuan rođena je u lipnju 2020. u 25. tjednu trudnoće, znatno ranije od punog termina, zbog komplikacija koje su nastale uslijed preeklampsije. Unatoč izazovima i ograničenim šansama za preživljavanje, Yu Xuan je nakon 13 mjeseci provedenih u bolnici izašla teška 6.3 kilograma.

Prije ovog slučaja, najmanja beba na svijetu rođena je 2018. godine u Iowi sa samo 245 grama. Djevojčica Saybie, rođena u kalifornijskoj bolnici Sharp Mary Birch u San Diegu, također je imala težinu od 245 grama pri rođenju i uspješno se izborila za život, iako su liječnici predviđali da neće preživjeti više od jednog sata. Nakon polugodišnje hospitalizacije Saybie je otpuštena kući kao zdrava beba s gotovo dva i pol kilograma.

Zbog svoje male porođajne težine, prijevremeno rođena djeca u Hrvatskoj dobila su naziv Palčići. Svake godine u Hrvatskoj prijevremeno se rodi između 2500 i 3500 djece koja zahtijevaju intenzivnu njegu, a njihov broj je u porastu. Elena iz Osijeka najmanja je rođena beba u Hrvatskoj. Rodila se s 414 grama, a osječku bolnicu napustila je gotovo pet puta teža.

Pročitajte više