Najvažnije stvari koje djeca uče u vrtiću

Foto: Unsplash

DJECA koja idu u vrtić uživaju različite prednosti takvog okruženja. Dobivaju osnove onoga što se od njih očekuje u školi i upoznavaju se s temeljnim konceptima onoga što će učiti. Što više iskustva i vještina djeca usvoje u vrtiću, to će im biti bolje i lakše u budućoj akademskoj karijeri.

Ponašanje u odgojno-obrazovnoj ustanovi

Jedna od najvažnijih društvenih vještina koje djeca u vrtiću uče je kako se ponašati pod autoritetom u ustanovama namijenjenima za njihovo obrazovanje i razvoj, što pokriva mnogo više od samog učenja, sjedenja i mirovanja.

Prema Cadence Educationu, lideru po pitanju ranog djetinjstva i privatnog osnovnog obrazovanja s više od 200 predškolskih ustanova i vrtića diljem Sjedinjenih Država, postoje tri glavne vještine iz te kategorije koje vrtićanci trebaju shvatiti da bi mogli uspješno krenuti u prvi razred:

Samokontrola: Imati uvid u to kako njihove radnje utječu na druge
Rješavanje sukoba: Naučiti rješavati probleme bez fizičkih obračuna ili vrištanja
Strpljenje: Mnoge situacije u vrtiću zahtijevaju od djece strpljenje i čekanje na red

Učenje dobrih higijenskih navika

U vrtićkoj dobi djecu još uvijek treba podsjećati da operu ruke nakon što se igraju vani, prije jela i nakon što odu na toalet.

Prema Otsimu, organizaciji koja provodi edukacije za verbalnu i neverbalnu komunikaciju i razvoj djece, iako se stvari kao što su pranje zuba, čišćenje koncem i tuširanje ne rade u učionici, to su također teme kojih se dotiču.

Razvoj natjecateljskog duha, ali i prihvaćanje poraza i percepcija važnosti uloženog truda

Vrtićanci uče da je, iako možda nisu prvi u svemu, važno nastaviti pokušavati. I dok je normalno da osjećaju frustraciju kad daju sve od sebe, a netko drugi ipak bude na vrhu, postoje ispravni načini za izražavanje tog nezadovoljstva.

Vizualno prepoznavanje riječi

Prema Understoodu, platformi koja nudi podršku jedinstvenim načinima razmišljanja, kad djeca izgrade mentalnu bazu vizualne percepcije riječi, brže nauče tečno čitati. To je zato što, kad zapamte izgled riječi, mozak ne mora pauzirati da bi izgovorio riječ i umjesto toga može nastaviti čitati.

Vještina čitanja

Kao rezultat rada s vizualnom percepcijom riječi, poboljšavaju se vještine čitanja. No postoje i drugi koncepti kojima se odgojitelji u vrtiću koriste kako bi unaprijedili vještine čitanja, a uključuju učenje pravilnog izgovora riječi, prepoznavanje pojma iz konteksta i praćenje teksta dok slušaju odgojitelja kako čita.

Pročitajte više