Nakon smrti novorođenčeta, mama progovorila zašto dojenje nije uvijek najbolje

Foto: 123RF

OTKAKO joj je prije nepunih sedam godina preminuo sin, Jillian Johnson brine se da će je drugi osuditi ako otkrije pojedinosti o njegovoj smrti. Ipak, za upozorenje drugim roditeljima, odlučila je ispričati svoju priču.

Jillian je 25. veljače 2012. carskim rezom rodila dječaka Landona u bolnici koja ima titulu “prijatelj djece”, što znači da potiče majke na dojenje. 

“Bolnica dozvoljava adaptirano mlijeko samo uz recept pedijatra. Savjetnici za dojenje, sestre i liječnici su me uvjeravali da beba ima dobar hvat, ali da bi problem mogla biti proizvodnja mlijeka zbog mog sindroma policističnih jajnika. Usprkos tome, rekli su mi da isključivo dojim”, napisala je za stranicu The Fed Is Best Foundation.

Tijekom prva 24 sata, Landon nije prestajao dojiti. Na prsima je bio više od devet sati, ali nije imao nijednu mokru pelenu i imao je samo četiri prljave. Osoblje bolnice reklo je Jillian da njena beba treba toplinu majke i pažnju i da je zato cijelo vrijeme na prsima.

“Vjerovala sam im da su u pravu, tim više što sam bila pod lijekovima zbog oporavka od carskog reza i jer sam rodila prvi put”, dodala je.

U 52 sata Landon je izgubio 9,52 posto porođajne težine, ali treći dan su otpušteni iz bolnice uz naputak da i dalje isključivo doje. 

“Jeste li znali da novorođene bebe ne bi trebale plakati cijelo vrijeme? One bi trebale jesti, spavati i prljati pelene. Nisam imala pojma da je neutješan jer je gladan”, otkrila je Jillian koja nije mogla prepoznati da dijete ne dobiva dovoljno mlijeka na njenim prsima.

Nakon samo 12 sati kod kuće, Landon je zaspao dojeći. Tada je došlo do srčanog zastoja uzrokovanog dehidracijom. Nakon 15 dana borbe za život na jedinici intenzivne njege, preminuo je.

“Najbolji savjet liječnika sam dobila tek u tih 15 dana boravka u bolnici uz njega. Jedan liječnik mi je rekao da prsa jesu najbolja, ali uz dodatak dohrane. Tako ćete biti sigurni da je vaše dijete sito. Kad bih barem mogla vratiti vrijeme”, kaže.

Dr. Christie del Castillo-Hegyi koja istražuje pozadinu ozljeda mozga novorođenčadi na Sveučilištu Brown, pojasnila je da su liječnici trebali prepoznati barem dva znaka gladovanja.

“Bebe mogu iskusiti ozbiljnu glad i žeđ zbog čega će neumorno plakati i neprestano dojiti ako im je to jedini izvor kalorija i tekućine koji im se nudi”, navodi liječnica.

Jillian nije ni sanjala da se tako nešto može dogoditi i sada želi upozoriti druge roditelje na znakove koji im otkrivaju da nešto nije u redu.

“Pohađali smo satove pripreme za trudnoću, porođaj i prve mjesece s bebom, pročitali sve knjige i mislili da smo spremni, ali to nije bilo točno. Zauzmite se za sebe i dijete”, poručila je Jillian.

Pročitajte više