Nakon što se američkom pjevaču ugušila kći, pedijatri upozoravaju na što paziti

Foto: 123RF

NAKON što je svijet uzdrmala vijest da se dvogodišnja kći pjevača Neda LeDouxa ugušila, mnogi roditelji zabrinuli su se za sigurnost vlastite djece.

U razgovoru za časopis People pedijatrica dr. Jaime Friedman pojasnila je zbog čega je važno da se roditelji educiraju o najčešćim uzrocima gušenja među djecom. 

“Roditelji su iznenađeni kada doznaju da i kod djece u dobi od tri godine postoji rizik od gušenja kokicama ili grožđem. Većina nije svjesna da su takve stvari opasne sve do četvrte godine i djeci ne režu bobice grožđa na polovice”, kaže dr. Friedman.

Američka pedijatrijska akademija (AAP) identificirala je “mehaničku opstrukciju dišnih puteva” kao vodeći uzrok nenamjerne smrti djece mlađe od godinu dana i kao četvrti najsmrtonosniji uzrok smrti među djecom u dobi od godinu dana do devet godina. 

Čak se i roditelji koji marljivo režu grožđe i hrenovke na sitnije komade često iznenade kada otkriju da se na listi opasnosti nalaze sir i maslac od kikirikija. 

“Sve što je šire od palca predstavlja rizik od gušenja među djecom, a jednako je opasna ljepljiva hrana poput maslaca od kikirikija i njega uvijek treba konzumirati uz puno vode”, upozorava dr. Friedman. 

Također, rizik od gušenja je veći zbog porasta popularnosti BLB metode, odnosno “beba vođa dohrane” prema kojoj se djeci hrana ne miksa, već se od prvog dana uvođenja dohrane daje u komadima. 

“Ako roditelji žele djeci ponuditi čvrstu hranu, moraju biti svjesni rizika i osigurati da su namirnice mekane i narezane na manje komade. Nikad ne bih preporučila da djetetu u ruku date mrkvu”, dodala je liječnica. 

AAP je identificirala kao opasnost komadiće mesa, sira i sirovog povrća pa dr. Friedman savjetuje da takve stvari narežete na manje komade, a povrće na tanke trake i to tek kad dijete dobije zubiće i može žvakati hranu.

“U slučaju neprehrambenih rizika, preporučujem roditeljima da provjere kriju li se u njihovim kaučima sitan novac, baterije ili zagubljeni sitni predmeti. Također, izbjegavajte nakit, posebno onaj koji se sastoji od sitnih perlica poput jantarnih ogrlica”, ističe.

Koja hrana je najrizičnija?

Hot dog

Tvrdi/ljepljivi bomboni

Orašasti plodovi

Meso

Grožđe

Cherry rajčice

Keksi

Mrkva

Jabuka

Kokice

Maslac od kikirikija

Tvrđi sirevi

Veći komadi sirovog povrća

Koji neprehrambeni proizvodi su najrizičniji?

Sitne igračke

Poklopci od kemijskih olovaka

Sitne loptice

Gumeni baloni

Magneti

Baterije

Komadi pseće hrane

Dugmad
 

Pročitajte više