Navike koje sprječavaju dječju pretilost

Foto: 123RF

PREKOMJERNA težina djece i pretilost u djetinjstvu rastući su zdravstveni problemi, osobito zbog tehnološkog napretka i promjena u dječjim navikama. Koliko god ekrani bili privlačni, sport i tjelesna aktivnost na otvorenom nikada ne bi smjeli nestati.

Evo nekoliko vrlo korisnih preporuka o tome kako pokrenuti svoju djecu.

Kao roditelji, trebali biste tražiti načine da svoju djecu usmjerite prema zdravijem načinu života. Dobar način za početak je osigurati im uravnoteženu prehranu koja je bogata proteinima, povrćem i voćem, a koja sadrži malo prerađene hrane.

Dajte prednost noćnom odmoru u bilo kojoj dobi. Najmanje osam sati sna je potrebno kako bi se tijekom noći dijete naspavalo.

Također, pokušajte kontrolirati vrijeme provedeno za ekranima, posebno videoigricama i mobitelima.

Promičite sport i aktivnosti na otvorenom. Oni ne samo da nude dobrobiti za fizičko zdravlje, poput prevencije pretilosti, nego i pomažu poboljšati psihološko i emocionalno zdravlje djece.

Pobrinite se da dijete od malih nogu bude naviknuto na disciplinu jer što prije uđe u ritam, to će bolje napredovati kroz odrastanje. Steći će zdrave navike i ubrzo će moći samostalno odlučiti kad je dosta tehnologije i kad je vrijeme za trening ili igru na otvorenom.

Pročitajte više