Ne zaboravite: I dijete s autizmom treba djetinjstvo!

Foto: WeHeartIt

KADA se govori o djeci s autizmom, najčešće se govori o njihovoj bolesti i tome kako im olakšati život. Ono što svi, ponajviše zabrinuti roditelji zaboravljaju je da svakom djetetu, pa tako i onom s autizmom treba igra i zabava kako bi bilo sretno dijete.

Autizam je vrlo kompleksan poremećaj koji djetetu najčešće otežava komunikaciju sa svijetom, ali i njegovo razumijevanje. Posljedica toga je i vrlo nisko samopoštovanje djece s autizmom. No roditelji su ti koji bi djetetu trebali vratiti vjeru u sebe.

Pritom treba imati na umu da autistična djeca ne razumiju metafore i skrivena značenja. Ako nešto tražite ili očekujete od njega jasno to izrecite. Isto tako objasnite djetetu koji igru ćete igrati.

>>>Svi smo mi pomalo autistični<<

Igra prepoznavanja 

U šetnji prirodom izaberite predmete koje ćete tražiti i smislite tajnu riječ koje će dijete izreći kada ga pronađete.

Kako bi dijete što lakše shvatilo igru bilo bi dobro započeti s prepoznavanjem auta na cesti. Na primjer, svaki put kada projuri crveni automobil vi morate izreći vašu zamišljenu riječ.

Ovu igru dobro je igrati u grupi kako bi se dijete motiviralo kada vidi i druge da igraju. S vremenom djetetu dozvolite da samo mijenja pravila igre i napreduje.

Pročitajte više