Nevenu Rendeli kći izbezumila: "Mislila sam da ima epileptički napadaj!"

Foto: Instagram

RODITELJSTVO je izazovno. Toga je svjestan svaki roditelj neovisno o broju djece koju ima. Ipak, ponašanje njihove djece ih često iznenadi, šokira, pa čak i izbezumi.

Unatoč svim usvojenim savjetima, pročitanoj literaturi i samokontroli, s vremena na vrijeme se suoče s potpuno nepoznatim situacijama koje zahtijevaju reakciju, a oni ne znaju kako se postaviti. Tantrumi su jedna od takvih situacija, a domaća voditeljica Nevena Rendeli je otkrila kako su je oni i samu dočekali potpuno nespremnu.

"Jučer kad je jedna blizanka imala takav tantrum u autu na autoputu da sam mislila da ima epileptički napadaj, nije mi uopće bilo slatko. Dapače, nisam znala što učiniti! Pročitala sam sve stručne savjete na tu temu, ali iskreno nijedan mi nije uspio", napisala je Nevena u svojoj posljednjoj objavi na Instagramu.

Kako bi bila barem malo spremnija za idući tantrum, odlučila je provjeriti imaju li drugi roditelji trikove koji provjereno pale u takvim situacijama.

"Mame s iskustvom ili stručnjaci koji znate za nešto što u takvim slučajevima pali, dobrodošli su savjeti", poručila im je.

Nije trebala dugo čekati da brojni roditelji podijele svoje iskustvo. Dok su joj pojedinci preporučili da pročita određene književne naslove na tu temu, drugi su joj savjetovali da provjeri izbijaju li djevojčici kutnjaci pa je možda zbog toga razdražljiva. Ipak, bilo je i onih s konkretnim iskustvom.

"Imam dvije i pol godine starog klinca i kod tantruma nema posebne logike. Treba skupiti svu snagu i ostati miran, biti uz dijete, reći da razumiješ, da je sve u redu. Znam, jako je teško, prošla sam ih već milijun, ali kao što moj klinac Mak kaže, Winnie Pooh je rekao loše raspoloženje dođe i prođe kao loše vrijeme", napisala joj je jedna mama.

"Drži se, mama. Moja curica ima dvije godine i dosta je živahna, oduvijek je bila. I nerijetko ima tantrume. Sad je u toj fazi da nešto hoće pa kad joj se da više neće, pa se baci na pod. Pa onda ubaci lupanje glavom o pod ili o bilo što. Pitala sam pedijatra za to pa mi je rekao samo da je to njihov način dominacije", objasnila je druga te dodala da se samo nada da je u takvim situacijama druge mame neće osuđivati jer "njihova djeca nisu takva".

Rendeli se složila s tim te je dodala kako joj i samoj najviše smetaju komentari drugih roditelja koji smatraju da su tantrumi rezultat krivog odgoja.

No zanimljiv savjet joj je dala mama koja je prilikom tantruma svog dječaka odlučila koristiti obrnutu logiku te se takav pristup pokazao iznimno uspješnim.

"Bacao se svuda po ulicama, nebitno gdje, i samo gledao u mene kako ću ja reagirati. Ja bih vam stala kraj njega i gledala okolo druge ljude, nisam osjetila neugodu jer svi su vidjeli da je to dječje ponašanje. Nakon što je on skužio da ne obraćam pažnju na to, jednostavno je prestao... S tim da ga u tom trenutku nisam kudila, već bodrila, bravo vidiš kako je odlično na podu, kako si sve obrisao, pa ti si odličan dečko", prepričala je svoje iskustvo te dodala kako su takvi ispadi bijesa vrlo brzo prošli.

Ipak, bilo je i onih savjeta s kojima se voditeljica nikako nije složila. Tako je jedna mama zaključila kako je njeno dijete samo jednom imalo tantrum te ga je smirila "malo ga lupivši po guzi". Vrlo brzo su se javile i druge mame koje je takav savjet šokirao te se razvila prava rasprava. 

No što je uopće tantrum? Riječ je o nastupima bijesa koji variraju od cmizdrenja i plakanja do vrištanja, udaranja, bacanja i hvatanja zraka, a najčešće se javljaju u dobi od jedne do tri godine. Oni su normalan dio razvoja i djetetov su način nošenja s frustracijama čak i onda kada izvor tih frustracija vama nije vidljiv na prvi pogled, a često ih izaziva nemogućnost verbalizacije vlastitih želja i potreba.

Stručnjaci smatraju da je u takvim situacijama važno djetetu pokazati da ste tu za njega te iako je tantrum redovito neugodan, potruditi se reagirati na smiren način. 

Pročitajte više