Novi roditeljski trend djecu uči neovisnosti, ali nisu svi uvjereni da ima smisla

Foto: Pexels

Novi roditeljski trend, poznat kao sittervising, potiče mame i tate da odmaraju dok se njihova djeca igraju sama. Susie Allison, bivša učiteljica, spisateljica i majka troje djece, popularizirala je taj izraz na svom blogu, Busy Toddler, gdje je objavila tekst Why you'll find me sittervising. Objasnila je da to znači nadzirati djecu iz sjedećeg položaja.

"Umjesto da se stalno igram sa svojom djecom ili da sam kraj njih na igralištu, promatram sve s, za mene, sigurne udaljenosti", napisala je.

Tehnika je u suprotnosti s onim što rade helikopter-roditelji i korisnija je za razvoj djeteta, smatra Allison.

"Sama osnova sittetvisinga je ukloniti odraslu osobu iz izravne interakcije, a ponekad i uplitanja, u djetetovu igru ili aktivnost jer djeca trebaju iskustva igre bez odraslih", pojašnjava te ističe da djeca propuštaju važne lekcije ako se roditelji stalno upliću kako bi spriječili nezgode i svađe.

Allison je citirala istraživanje koje je pokazalo da djeca koja se igraju samostalno ili sa svojim vršnjacima razvijaju važne vještine, uključujući rješavanje problema, upravljanje rizicima i suradnju. S druge strane, sittervising roditeljima daje priliku da odmore i predahnu.

"To nije lijeno roditeljstvo, nego svjesna odluka da se dijete pusti da se igra samo. I, naravno, to ne znači da se nikada ne biste trebali igrati sa svojim djetetom ili mu pomagati, ali važno je prepoznati da treba postojati ravnoteža", istaknula je.

Fanovi sittervisinga na TikToku objavljuju snimke aktivnosti koje zaokupljaju njihovu djecu dok oni uživaju u vremenu za sebe.

Neki ističu da sittervising nije ništa novo, već je riječ o tehnici koju su koristili roditelji generacije baby boomera. Terapeutkinja Samantha Rodman puno je oštrije kritizirala ovaj stil.

"Stvari poput čuvanja djece dok sjedite ne bi smjele biti trend. Nije ni čudo što vidim duboku količinu tjeskobe među majkama u svojim ordinacijama", izjavila je.

Pročitajte više