Nutricionistica: Ne kupujte slatkišima dječju ljubav

Foto: Unsplash

HRVATSKA se nalazi na visokom petom mjestu ljestvice djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Čak 35 posto djece dobi od 8 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu. Konzumacija svježeg voća i povrća u Hrvatskoj je niža od prosjeka. U našoj zemlji svako treće dijete (32 posto) svakodnevno konzumira voće, a povrće svakodnevno konzumira tek svako peto dijete (20 posto). 

To je zabrinjavajuće, a dio problema možda leži u činjenici da neki roditelji dječju ljubav kupuju slatkišima. Primjere je dala nutricionistica Vesna Bosanac.

"Prva priča: Prije nekog vremena, imala sam predavanje o prehrani djece, namijenjeno roditeljima. I priča mi jedna majka da njezin suprug, kada iz inozemstva, gdje radi, dolazi kući, donosi brdo slatkiša. Trebam li reći da je dijete debelo? Druga priča: Putuje neki dan, u 'mom' vlaku, iz Zagreba za Split, majka s djecom. Majka ima barem 20 kila viška, a jedno od djece je u plusu nekih 10-ak kila. U Splitu ih dočeka gospođa i ode u pekarnicu kupiti krafne s čokoladnim i rozim preljevom. U 22:30", napisala je dr. sc. Bosanac na svom LinkedIn profilu.

"Umjesto komentara i zaključka, imam za vas jednu zamolbu. Dječju ljubav ne kupujte slatkišima. Ako ste roditelj na radu u inozemstvu, znajte da je djeci više stalo do vas nego do slatkiša. Provedite kvalitetno vrijeme kada ste zajedno. Igrajte se, vozite bicikl, bacite jednu partiju karata, otiđite na plažu, zajedno operite auto… Ako ste rodbina kojoj djeca ovo ljeto dolaze u goste, umjesto bacanja novca na suvišne slatkiše, isti iskoristite za odlazak na izlet ili posjetu lokalnoj atrakciji (vodenom parku i sl.). Jer, krafni imaju i kući, dok će im uživancije u vodenom parku ostati u nezaboravnom sjećanju", zaključila je.

Pročitajte više