Obične žene ljute se na holivudske trudnoće nakon 40.: "To je toliko nepravedno"

Foto: Instagram

PONEKAD se čini da poznatim ličnostima cvjetaju ruže na svim poljima i da nemaju nikakvih problema, ali to ipak nije tako jer su i oni samo ljudi. Na samom početku ove godine svijet je iznenadila vijest da je Cameron Diaz u 48. godini prvi put rodila. Sada je i glumica Chloë Sevigny priopćila da čeka prvo dijete u 45. godini.

Ta vijest je neke žene razveselila, a neke pogodila pa je Samantha Brick za The Sun napisala komentar kojim je jasno dala do znanja da joj takve priče pomalo idu na živce. 

"Ženama koje su u 40-im godinama i konstantno pokušavaju i ne uspijevaju ostati u drugom stanju malo je muka od ovakvih priča o čudima koja se događaju poznatima. Mnogo više bismo poštovali te žene i njihovo majčinstvo da su zaista podijelile s nama korake koje su poduzimale kako bi zatrudnjele. Pitajte bilo koju ženu koja je u 40-im godinama kako izgleda pokušavati dobiti svoje prvo dijete u petom desetljeću i njihovi odgovori neće biti nimalo lijepi", smatra Brick.

Kolumnistica Samantha Brick nije uspjela zatrudnjeti u kasnim 30-im godinama te je godinama morala prolaziti kroz silne testove i pretrage.

"Moj muž Pascal već je imao troje djece, tako da smo znali da ne postoji nikakav drugi razlog osim mojih godina da ne ostanem trudna. Od svakog liječnika s kojim sam razgovarala dobivala sam odgovor da je to "sudbina". Odlučili smo se za izvantjelesnu oplodnju i optimistično pokušali dva puta: prvi put 2012. kada sam imala 41 godinu i drugi put godinu dana kasnije. Odjednom mi je postalo jasno da, čak i ako izgledam mlađe u odnosu na svoje godine, ovo što se događa zapravo znači samo jedno, a to je da moj biološki sat jednostavno otkucava", shvatila je.

Svaki put kad bi ušla u ordinaciju, sestre i liječnici su je dočekivali sa statistikama prema kojima "postoji oko 9% šanse da žena između 40. i 42. godine ostane trudna putem umjetne oplodnje koristeći vlastite jajne stanice".

"To nas je dovelo do šanse od 3% za žene starosti 43, 44 godine i 2% za one preko 44 godine. Te statistike potpuno su me porazile jer sam bila uvjerena da ću uspjeti. Ipak, liječnici su bili u pravu. Šanse za to da ostanem trudna prirodnim putem ili koristeći svoje jajne stanice, bile su minimalne", prisjeća se Brick.

Postojala je druga opcija, ali ona i njen partner nisu mogli izdvojiti više od 7000 dolara za još jedan pokušaj izvantjelesne oplodnje, ali ovog puta s jajnim stanicama druge, dosta mlađe, žene. Čak nije sigurno ni to da bi ovaj pokušaj uspio.

"Ne želim ni govoriti o novcu koji je potrebno izdvojiti za surogat majku."

Međutim, za slavne ni to nije prepreka. Tako je Kim Kardashian West dvoje od četvero djece dobila zahvaljujući surogatstvu. 

"Iskreno, voljela bih da nisam čekala 36. godinu za početi pokušavati, ali bila sam fokusirana na svoju karijeru. Glumica Jane Seymour rodila je blizance kada je imala 44 godine. Geena Davis rodila je svoje prvo dijete u 46., a onda i blizance dvije godine kasnije. Holly Hunter je također rodila blizance 2006. godine kada je imala 48. S ovakvim uzorima u vrijeme kada se o plodnosti nije govorilo onako kako se o njoj govori danas, je li čudno što sam naivno mislila da ću i ja lako postati mama prvi put u 40-ima?" pita se.

Shvatila je da bi beba u njenim godinama bila pravo čudo pa na pitanje je li neljubazna kad je "laži o trudnoćama slavnih žena nakon 40-e izbacuju iz takta", odgovara da nije.

"Ne mogu shvatiti da toliko slavnih s A liste nastavlja njegovati mit o tome kako i u 40-ima možeš lako zatrudnjeti. To je toliko nepravedno prema nama koji nastavljamo pokušavati. Tijekom silnih mračnih noći bila sam bijesna na sve te žene koje su uspijevale stvoriti obitelj, a ja nisam mogla. Bez obzira na to šetate li crvenim tepihom ili ne, mogućnost da začnete nakon 40. dramatično pada. Zato nemojte vjerovati da u Los Angelesu piju neku posebnu tekućinu koja povećava plodnost! Možda zvuči smiješno, ali kako drugačije objasniti činjenicu da je toliko njih u Hollywoodu zatrudnjelo u petom desetljeću?" kaže.

Kelly Preston, žena Johna Travolte, rodila je u 47. Janet Jackson prvog sina dobila je u 50. godini, a Halle Berry je svoje drugo dijete rodila s 47.

"Veliki dio mene je zaista sretan zbog njih, ali konstantno se vraćam na razdoblje kada sam imala 30-ak godina i bila uvjerena da imam još dosta vremena za ostvariti se kao majka. Dakle, biti neiskren u ovom pogledu života žena, zaista je sebično. Neke poznate ličnosti zaista imaju sreće i prirodno su zatrudnjele u kasnim 40-ima, ali to se obično veže za genetiku. Sljedećeg mjeseca napunit ću 49 godina i voljela bih držati svoje dijete u naručju, ali mislim da majka priroda najbolje odlučuje o tome. Brutalna istina o jedinom načinu na koji većina žena zatrudni u 40-im godinama uključuje liječnike i bebe začete u epruvetama", završava ova žena.

Pročitajte više