Obiteljska savjetnica: Ako radite ovih pet stvari, odličan ste roditelj

Foto: Pexels

BITI roditelj po prvi put može biti teško i zastrašujuće, ali normalno je pogriješiti. Ipak, ponekad se možda zapitamo obavljamo li dobro svoj posao. Stoga je obiteljska i bračna savjetnica Tina Fey otkrila nekoliko znakova koji ukazuju na to da smo dobri roditelji.

1. Uvijek ste voljni učiti

Svako je dijete jedinstveno. To znači da ono što odgovara jednom roditelju, možda neće odgovarati drugom, a isto vrijedi i za djecu. 

"Ako stalno čitate knjige o roditeljstvu, istražujete savjete na internetu ili ih tražite od drugih roditelja, potapšajte se po ramenu. To pokazuje da ste otvorenog uma i uvijek spremni učiti nove stvari kako biste postali najbolji roditelj", istaknula je Fey za HackSpirit.

2. Trudite se biti strpljivi

Roditeljstvo zahtijeva jako puno strpljenja. Od suočavanja s napadima bijesa i neprospavanih noći, do mijenjanja pelena i hranjenja, to sve mogu biti pravi testovi smirenosti. Savjetnica objašnjava: "Dakle, ako ste otkrili da vam je razina strpljenja naglo porasla nakon što ste dobili dijete, smatrajte to pobjedom!"

3. Volite čak i kada je teško

Postoje dani kada bebe ne prestaju plakati ili ne žele spavati. Normalno je zbog toga osjećati frustraciju.

"Bit će dana kada ćete misliti da to više ne možete podnijeti. Ali onda, usred svog ovog kaosa, vaša beba vas gleda tim nevinim očima, a vi ste ispunjeni ljubavlju tako snažnom da vam oduzima dah. Ako ste iskusili ovu neodoljivu ljubav zbog koje su se isplatile sve tegobe, onda radite nevjerojatan posao kao prvi roditelj", tvrdi Fey. Ljubav je najvažnija.

4. Slavite male pobjede

Svako je malo postignuće razlog za slavlje. "Ako često slavite bilo kakve male pobjede, onda radite nevjerojatan posao. To pokazuje da ste prisutni i posvećeni razvoju svoje bebe", navodi savjetnica. Neki trenuci mogu se činiti malima, ali su monumentalni na roditeljskom putu.

5. Dopuštate sebi pogreške

Roditeljstvo je teško i lako je pogriješiti. Ipak, ako smo sposobni priznati te pogreške i učiti iz njih, onda radimo dobar posao kao roditelji.

"Savršeno roditeljstvo ne postoji, stoga se uvijek potrudite biti ljubazni prema sebi. Radite najbolje što možete, i to je više nego dovoljno", zaključila je Fey.

Pročitajte više