Od pikantnog čipsa do kiselih krastavaca: Ovo su najčešći primjeri trudničkih želja

Foto: Unsplash

POZNATO je da tijekom trudnoće mnoge žene žude za određenom hranom zbog njezinog sadržaja, što ima smisla ako je hrana za kojom čeznu nutritivno bogata. Ali nema pravila kada su u pitanju trudničke želje. Općenito su okus i tekstura hrane ono što je ženama toliko privlačno tijekom trudnoće, a ne njezin sadržaj hranjive tvari, kako piše Kidspot.

Što su trudničke želje?

Od otprilike 12. tjedna gestacije mnoge žene žude za određenom hranom, čak i onom u kojoj nikad nisu uživale. Trudnička želja može biti blaga ili vrlo jaka, do te mjere da postaje teško razmišljati o bilo čemu drugom.

Trudnička želja se može temeljiti na okusu, teksturi, mirisu, pa čak i izgledu. Kombinacije okusa za kojima trudnice žude tijekom trudnoće mogu biti različite - slatko s kiselim, slano sa slatkim, kiselo s ljutim, trpko sa slatkim - ne postoji kombinacija okusa koja se sviđa svakoj trudnici.

Trudnička želja se može javiti u bilo koje doba dana ili noći i nije ograničena na vrijeme obroka

Želja da pojedete nešto vrlo specifično može doći bez upozorenja ili bilo kakvog razloga. Čips s topljenim sirom, nachos sa sladoledom i maslac od kikirikija s nečim slatkim samo su neki primjeri takvih želja, a na kisele krastavce ne treba ni trošiti riječi.

Stručnjaci nisu suglasni oko toga što uzrokuje trudničke želje. Ali, kao i za mnoge druge simptome trudnoće, vjerojatno su zaslužni hormoni.

Kao što žudnja za hranom može biti vrlo jaka, takve mogu biti i averzije prema hrani

Tijekom trudnoće osjet mirisa je općenito intenzivniji. Ovo je jedan od razloga zašto određena hrana može izazvati averziju i osjećaj mučnine. Mnoge žene tijekom trudnoće ne podnose hranu koju su dotad obožavale. Nakon što se beba rodi, to se uglavnom vrati u normalu.

Najčešće želje u trudnoći:

mliječni proizvodi kao što su mlijeko, jogurt, sir, sladoled i smrznuti deserti
začinjeni čips i škrobni ugljikohidrati, uključujući tostirane sendviče
svježe voće i povrće - često voće kiselijeg okusa poput naranči i mandarina
hrana iz dostave poput tajlandske, kineske i indijske
lizalice i čokolada
kocke leda i hladna voda.

Pročitajte više