Znanost kaže da su ove navike važne ako želite odgojiti uspješno dijete

Foto: Shutterstock

NAKON što je i sam postao roditelj, Bill Murphy počeo je prikupljati znanstveno utemeljene savjete o tome kako odgojiti uspješno dijete. U kolumni za Inc sažeo je pet najzanimljivijih i najkorisnijih strategija koje je pronašao. Znanost sugerira da biste, ako želite dobro svojoj djeci, trebali činiti ove stvari.

Tjerajte ih da rade kućanske poslove

Istraživači sa Sveučilišta La Trobe u Australiji odlučili su doznati hoće li djeca koja obavljaju kućanske poslove razviti bolje pamćenje i druga ponašanja koja predviđaju uspjeh. Podijelili su kućanske poslove u tri kategorije: briga o sebi, briga o drugima i briga o kućnim ljubimcima. 

U časopisu Australian Occupational Therapy Journal objavili su sažetak u kojem navode da se pokazalo da je vjerojatnije da će djeca koja su brinula o sebi i drugima pokazati bolje akademske rezultate i vještine rješavanja problema.

Briga za kućnog ljubimca nije ništa učinila za kasniji razvoj. Zašto? Istraživači smatraju da možda taj posao i nije toliko naporan ili djeca nisu smatrala šetanje i hranjenje psa poslom. U svakom slučaju, krajnji zaključak je da djecu treba poticati da sudjeluju u kućanskim poslovima. 

Naučite ih da budu pristojni

Fokus treba biti na tri specifična izraza: molim, hvala i nema na čemu. Učenje djece da kažu molim kada nešto traže može ih učiniti uvjerljivijima kada budu stariji. Riječ hvala obično potiče zahvalnost, što pak potiče sreću i olakšava suočavanje sa stresom. A riječi nema na čemu jačaju samopouzdanje naglašavajući da su stvari koje čine za druge vrijedne zahvalnosti.

Radite na njihovoj emocionalnoj inteligenciji

Djeca koja razviju emocionalnu inteligenciju također razvijaju veću šansu da diplomiraju, dobiju dobar posao i jednostavno budu sretna, tvrde Rachael Katz i Helen Shwe Hadani, autorice knjige The Emotionally Intelligent Child: Effective Strategies for Parenting Self-Aware, Cooperative, and Well-Balanced Kids.

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste razvili emocionalnu inteligenciju. Za početak, modelirajte dobro razmišljanje i koristite emocije u razgovoru s djecom, pitajte ih za ideje i pokušajte ne osuđivati. I zapamtite da su to samo djeca te da je nepravedno očekivati od njih da reagiraju na stvari poput odraslih.

Usmjerite ih prema videoigrama

Ovo je vjerojatno neočekivan savjet, ali nova studija provedena u Europi utvrdila je da djeca koja provode natprosječno puno vremena igrajući videoigre imaju viši IQ od djece koja provode vrijeme ispred ekrana gledajući crtiće ili vise na društvenim mrežama.

Ova studija na 5000 djece sugerira da je bolje ako djeca, koja ionako previše vremena provode za ekranima, to vrijeme potroše na videoigre.

Pomozite im da shvate oko čega su strastvena

Istraživači u Skandinaviji htjeli su utvrditi jesu li strast, odlučnost ili način razmišljanja najvažniji čimbenici u predviđanju uspjeha mladih ljudi, posebno u sportskom kontekstu. Pokazalo se da strast daleko bolje predviđa hoće li djeca biti uspješna, dok su način razmišljanja i ustrajnost mogli predvidjeti da će mladi ljudi nastaviti pokušavati uspjeti.

"Za ljude koji su najbolji od najboljih u svom području, strast je apsolutno najveći faktor. To je ključ uspjeha", rekao je jedan istraživač.

Dakle, djeci treba dopustiti da istražuju različite stvari kako bi otkrili one oko kojih su istinski strastveni. Tu će najvjerojatnije postati apsolutno najbolji u svom području.

Pročitajte više