Odgojiteljica podijelila šest velikih grešaka koje roditelji čine u odgoju

Foto: Pexels

ODGOJITELJICA s gotovo 40 godina iskustva Maria Biggins vidjela je sve. Radila je u državnim i privatnim vrtićima i najbolje zna koje greške u odgoju roditelji često čine. Podijelila ih je za Fabulous.

1. Djeci daju previše izbora

"Djecu ne treba pitati o svakoj odluci", jasna je Maria.

Kaže da treba razjasniti koja su očekivanja roditelja i postaviti granice s djecom jer im tako pomažemo da znaju što mogu očekivati i kako se trebaju ponašati. 

"To im pomaže da napreduju, čak i ako im se to ne sviđa uvijek. Ne treba ih stalno pitati želite li za večeru ovo ili ono. Servirajte im nešto, pa čak i ako im se ne sviđa", pojasnila je.

2. Djeci daju premalo izbora

Postoji i druga krajnost, a to je premalo izbora, što također ima negativan učinak.

"Postoje roditelji koji donose sve odluke i biraju što dijete mora učiniti. Djetetu moramo dati nekakav izbor jer im to pomaže u njihovu razvoju", kaže. 

Sposobnost procjene situacija i donošenje odluka nešto je što će trebati svakom djetetu u odrastanju, a davanje slobode djeci u igri također im omogućuje da odaberu igračke koje odgovaraju njihovoj dobi, stadiju i raspoloženju, pomažući im u usavršavanju tjelesnih i kognitivnih vještina.

3. Ne znaju djeci reći "ne"

"Mislim da ponekad roditelji žele biti prijatelji svojoj djeci, ali zapravo u nekim situacijama moraju biti roditelji i reći "ne". Jedna od stvari koja jako uznemirava odgojitelje su roditelji koji cijelo vrijeme govore da njihovo dijete neće raditi određene stvari. Primjerice, ako neće piti mlijeko, zašto mu ne kažete da mora? Onda ja moram biti zločesta osoba koja će mu reći da mora piti mlijeko, a možda ga dijete stvarno ne voli. Ta roditeljska greška zapravo pokazuje da nemate autoritet nad svojim djetetom i nije sjajna", napominje Maria. 

Reći "ne" djetetu može biti teško, ali pomaže u uspostavljanju granica, što će pomoći djeci u razvoju. Kad im ništa ne kažemo, bit će loše opremljena za suočavanje sa stvarnim svijetom. Maria kaže da su djelatnici vrtića primijetili da je pandemija pogoršala taj problem.

"Imali smo djecu koja se, ako ste im rekli "ne", jednostavno nisu mogla nositi s tim. Odmah su doživljavala izljeve bijesa. Mislim da je uzrok tome što su roditelji bili kod kuće, borili se sa zadržavanjem radnog mjesta i brinuli se o djeci", dodaje.

4. Pretjeruju

Slično tome, ne postavljanje čvrstih granica i očekivanja može dovesti do nezdravih navika, kojih se teško riješiti. 

"Pandemija, lockdown i žongliranje između rada od kuće i brige o djeci unutar vlastita četiri zida su pogoršali taj problem, to je stvarno bilo primjetno. Jednom ocu sam rekla da mu kći nije ništa ručala, a on mi je odgovorio da je to zbog toga što nema Peppu Pig, odnosno televizor ili tablet na kojem bi mogla gledati crtić i tako jesti. To se dogodilo s nekoliko djece u mojoj grupi. Nisu više znali sjediti i jesti zajedno", tvrdi Maria.

Ističe da razumije roditelje i sve probleme s kojima su se morali nositi u posljednjih 18 mjeseci. Međutim, samo s dosljednošću i svrhom možete raditi na stvaranju novih rutina i kućnih navika koje će stvoriti sretnu, uravnoteženu i dobro odgojenu djecu.

5. Odlaze bez pozdrava

Maria upozorava roditelje da se nikad ne bi trebali pokušavati iskrasti iz vrtića bez pozdrava.

"Nosit ćemo se sa suzama, ali morate se oprostiti. Pogrešno je bježati. Samo pojačavate osjećaj kod djeteta da vam ne može vjerovati", smatra.

Poručuje roditeljima da djetetu daju priliku da se oproste i kažu im da će se vratiti. Djeci je to važno čuti i s vremenom će shvatiti da će se roditelj doista uvijek vratiti.

6. Kupuju djeci previše igračaka

Roditelji danas često misle da njihova djeca moraju imati sve novitete koji se pojave na tržištu, ali Maria kaže da to nije tako.

"S razvojne perspektive je jako važno da se djeca igraju s poznatim stvarima iznova. Potičemo ih da se vrate istim stvarima, a zatim ih razvijaju", kaže. 

Primjerice, dijete se može igrati Lego kockicama, ali svaki put će od njih stvoriti novu priču.

"Ono što se nalazi u vrtiću je temeljni skup stvari na kojima dijete uči i igra se, a doma dodajte samo igračke koje bi ih mogle zanimati, ali u granicama", kaže.

Pročitajte više