Omiljeni hrvatski profesor uz pomoć papira objasnio: Evo kako će rasti broj oboljelih

TONI Milun, omiljeni hrvatski profesor matematike, koronavirus je uključio u svoju najnoviju lekciju iz matematike.

"Koronavirus je, nažalost, tu. No izvucimo maksimum iz ove situacije i naučimo nešto o eksponencijalnoj funkciji", rekao je na početku svog najnovijeg videa.

Kako bi slikovito opisao eksponencijalni rast, koristio je obični list papira.

"RO je broj koji kaže koliko će jedna zaražena osoba u prosjeku zaraziti preostalih osoba. U slučaju koronavirusa to je negdje od 1,5 do 3, ali uzmimo da je taj broj 2. Što to znači? Ako imamo jednu zaraženu osobu, ona u prosjeku zarazi još dvije. Svaka od te dvije zarazi još po dvije. Sad već imamo još četiri zaražene osobe. Svaka od te četiri još po dvije. Dobili smo još osam zaraženih osoba. Jedan, dva, četiri, osam. Vidimo da se ovdje radi o eksponencijalnom rastu", tumači Milun.

Osvrnuo se i na aktualan koronavirus te je iznio svoju tvrdnju: "Moramo znati da se svakih tri do četiri dana, u prosjeku, udvostruči broj oboljelih".

"Zamislimo samo respiratore... Da ih imamo sto i da je trenutno 80 osoba na respiratoru. Za tri do četiri dana očekuje se dvaput više oboljelih, što vjerojatno znači i dvaput veći broj osoba kojima je potreban respirator. Broj onih kojima je potreban penje se na 160. Za tri do četiri dana penje se na 320 i tako dalje", objasnio je te naglasio kako koronavirus s manjim brojem oboljelih nije toliko opasan, ali "s većim brojem oboljelih naš zdravstveni sustav jednostavno ne može primiti toliki broj".

"Nemojmo paničariti, ali budimo odgovorni. Brinimo za sebe ali i za druge. I pažljivo raspolagajmo s dragocjenim resursima", zaključio je.

Cijeli video možete pogledati na njegovom službenom portalu na kojem redovno dijeli lekcije iz matematike, fizike, kemije, statistike, pa čak i hrvatskog jezika.

Ovo je prvi u nizu videa na temu koronavirusa.

"U sljedećim danima moći ćete pratiti videa gdje pojašnjavam matematičku podlogu širenja virusa. Naučit ćete kako, koristeći matematička znanja, interpretirati kretanje broja oboljelih, umrlih i ozdravljenih. Koristit će se grafički prikaz podataka, eksponencijalne jednadžbe, eksponencijalne nejednadžbe, eksponencijalna funkcija, logaritmi, logaritamska funkcija, linearna funkcija, logistička funkcija, potencije, omjeri itd.", najavio je.

Pročitajte više