Ona je prva transrodna osoba koja doji, a evo zašto je to big deal

Foto: Instagram

30-GODIŠNJA transrodna žena iz Amerike koja je rođena u muškom tijelu te nije prošla nikakvu operaciju, osim hormonske terapije koju prima već šest godina, postala je prva transrodna žena koja je uspjela dojiti dijete.

Ne svoje biološko dijete, jer ne može rađati s obzirom na to da nema ženske reproduktivne organe, a iako nema ni ženske grudi odlučila je i uspjela dojiti bebu svoje partnerice.

A to je prilično velika vijest, jer njen slučaj dokazuje da skromna, ali funkcionalna laktacija može biti inducirana i kod transrodnih žena.

Cijeli slučaj objavljen je u časopisu Transgender Health te je to ujedno izvrsna vijest za druge transrodne žene koje se nadaju da će dojiti svoju djecu.

>>Tata konačno rodio pa opisao svoje porođajno iskustvo<<

Tri i pol mjeseca prije nego što je dijete rođeno, žena je stavljena na dodatnu hormonsku terapiju poput onih koje se znaju dati majkama kad usvajaju djecu ili im ih rode surogat majke, a žele bebu hraniti prirodnim putem.

Njezino liječenje uključuje uzimanje blokatora muških hormona u kombinaciji s lijekovima koji stimuliraju proizvodnju mlijeka te je uspjela dojiti bebu šest tjedana bez dodavanja formule. No kako je bebica počela tražiti više hrane, tako je počela s nadohranom adaptiranim mlijekom, iako i dalje još uvijek doji.

Bebici je danas šest mjeseci i još je uvijek tijekom dana na prsima.

A sve to znači da čak i žene koje su rođene u muškom tijelu, kao i one s vrlo slabom laktacijom, ipak imaju mogućnost da im se ostvari želja te uspiju dojiti svoje bebe.

Uostalom, dokazala je to i žena koja je bizarnim slučajem dojenja svog dečka uspjela proizvesti mlijeko prirodnim putem.

Pročitajte više