"Opasne su po život": Mama sastavila popis namirnica koje nikad ne daje djeci

Foto: Shutterstock

LAUREN Eliza s Floride ne želi učiniti iste smrtonosne greške kao i mnogi drugi roditelji.

"Moj tata je bio bolničar, a kokice su oduvijek bile na popisu hrane koju mi je bilo zabranjeno jesti dok sam bila mala", rekla je u videu na TikToku.

Danas shvaća zašto je njezin tata zauzeo strog stav po pitanju kokica. One se ne preporučuju davati djeci mlađoj od pet godina jer je sitne komadiće lagano udahnuti ili se njima ugušiti.

"Mnogi roditelji kažu da nadziru djecu dok jedu kokice, ali bez obzira na to koliko ste oprezni, ona se i dalje mogu ugušiti njima", upozorila je.

Osim toga, ističe da je sitni komadić kokice nemoguće izvaditi, pogotovo u panici. No kokice nisu jedina hrana koju Laurenina djeca ne smiju jesti. Tu su i orašasti plodovi i grožđe jer također predstavljaju rizik od gušenja.

"Radim kao pogrebnica. Jedan od najtužnijih poziva koje smo ikad dobili je onaj vezan za dijete koje se ugušilo kikirikijem. Roditelji su ga stavili u krevet ne znajući da ima komadić kikirikija u ustima i idućeg jutra se nije probudilo", kaže.

@lovee.miss.lauren Replying to @jessicaclucente EDUCATIONAL CONTENT ✨🍿 Call me the grinch. But my toddlers don’t eat popcorn. Chronicles of the Scarred Mortician continue. #mortician #educationaltiktok #funeraldirector #popcorn #hatehatehate #deathtok #BeTheReasonVisa #HuluChippendalesDance #scarredforlife #grinch #christmas #greenscreen ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

Lauren upozorava da se nesreće događaju kad ih roditelji najmanje očekuju.

"Molim vas, nemojte pretpostaviti da je to nešto što se događa drugima. Mnoga hrana je izuzetno smrtonosna za djecu", zaključila je.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gušenje je najčešći uzrok iznenadne smrti djece do četiri godine u Hrvatskoj. Stručnjaci upozoravaju da je češći čak i od traumatičnih ozljeda pri padovima, prometnih nesreća i ostalih uobičajenih ozljeda. Osim vrlo čestog gušenja sitnim dijelovima igračaka, jedan od glavnih uzroka je hrana.

Pročitajte više