Oprostite nam što vas zbunjujemo, mame, ali jamčimo da vam možemo pomoći

Foto: Instagram

NE ČINI li vam se da su moderne mame malo zbunjene? Ma zbunjeni smo i mi, i mi smo mame, a pokušavamo biti dovoljno pametne za sve vas. Odnosno, za sve vaše različite karaktere i različite želje. Ležimo na izvorima informacija koje su toliko glasne, kažu svašta i još su svakodnevno kontradiktorne. 
 
I nama se zato čini da je odgoj djece danas teži nego ikada, a imamo sve na pladnju, da bi čovjek morao pomisliti, baš bi sada trebalo biti lakše. 
 
A nije. I to zbog obilja informacija i poruka s vrlo različitim stavovima. Možda je to zato što svatko ima nešto za reći, možda zbog toga što svaki stav ima svog poklonika, pa dolazimo jedino do toga da se pitamo: "Čovječe, što da radim? Pa što do sada nitko nije smislio kako da to točno odgojimo svoju djecu. S tolikim stručnjacima čini se da još uvijek nije otkrio pravu formulu", pitala se Annie Rennau, majka troje djece i vlasnica Facebook stranice Motherhood and more

Jer ovako to izgleda onima koji prate portale i vijest vezane uz roditeljstvo. 

Oh trudni ste! Super. Potrudite se roditi prirodnim putem, to je najbolje, pogotovo ako želite imati jedan divan porod u svojoj kući. Ali, ma ne, zašto bi rađale u svom domu, pa čemu služe bolnice? Zar želite da vam beba umre na porodu? Ali, uf, zašto bi žene uopće rađale u bolnicama? Pa nisu bolesne! Uostalom, bolnice su pune virusa i bakterija, ne želite valjda roditi bebu u takvom okruženju? Ne želite joj valjda to priuštiti? 
 
Kada rodite, svakako se trudite dojite je. To je najbolje i najzdravije i svaka mama to mora pružiti svom djetetu. Ali pazite, nemojte dojiti predugo! Ali, ne ni prekratko! I nikada nemojte dojiti u javnosti! Osim ako baš morate, ali se onda obavezno pokrijte. Ili, ako baš ne želite, onda se svakako priključite projektu koji propagira slobodno dojenje u javnosti. 

>>>Tko će njima reći da ne doje u javnosti<<<

Ne dojite? Ma bravo mama! Što ima veze što svoju bebu hranite otrovom. Ali bez brige, nije to baš tako veliki bauk. Pa bolje formula nego kravlje mlijeko. Uostalom, dobrobiti majčinog mlijeka ionako su malo precijenjene, ne mislite li? Ali, bilo bi dobro kada bi mogli nekako izvesti da i to adaptirano mlijeko curi nekako iz vas, jer znate, sve one dobrobiti kože na kožu... To bi nekako morali kompenzirati. 

>>>Pa dobro koji vam je s tim sisama u javnosti<<<
 

Koža na kažu je zakon, ali ne po noći. Ne bi trebali naviknuti vašu bebu da spava s vama jer to nije dobro za dijete. Ta navika da je mama uvijek tu. I zato ih nikada nemojte pustiti da se plačem sami uspavaju. To bi vam dijete moglo jako zamjeriti. Zato je najbolje da pustite da vaše dijete cijelu noć bude uz vas jer jako je važno da se beba osjeća sigurno cijelo vrijeme. A i vama je ta intima sigurno neprocjenjiva. Osim ako baš želite vratiti bliskost sa svojim partnerom, onda svakako odselite bebu u drugu sobu. 

>>>Nemojte kolutati očima jer ja spavam sa svojim djetetom<<<

Uostalom, ne morate i po noći biti stalno sa svojim djetetom, kada je ionako najbolje to što ste odlučile ostati kod kuče prvih nekoliko godina djetetovog života. To je najbolja odluka koju jedna mama može donijeti. Zato ste ih i rodili zar ne? Da ih odgajate sami. Ali, znate li da je bolje da radite kako bi vaše dijete odmalena učilo da i žene streme imati karijeru, da su i one jednako poslovno sposobne kao i muškarci. Kako ćete im to inače pokazati, ako ćete po cijele dane biti s njima i još svaku slobodnu sekundu potrošiti u čišćenje kuće? 

>>>Moja kuća sjaji i to ne znači da sam loša mama<<<

I svakako se potrudite svoje dijete upisati na što više aktivnosti, kako bi već odmalena steklo obaveze, radne navike i kako bi mogli ostvarivati zacrtane ciljeve. To je svakom djetetu potrebno, a da bi postalo kreativno i spretno i još prije škole naučilo štošta, svakako ih upišite i na neku glazbenu aktivnost i likovnu i barem dva sporta, da vidite što mu bolje leži. A jezici! U, oni su danas jako važni pa ih upišite barem na jedan. Ali pazite da ih ipak malo ne opteretite. Znate, kažu da je dosada odlična stvar za dijete, jer ih potiče na razmišljanje, maštanje, izmišljanje nekih novih aktivnosti, jer kada po cijele dane trče od jedne organizirane aktivnosti na drugu, ne preostaje im baš praznog hoda da tada konačno malo uključe svoj mozak. Još ako idu u školu pa još imaju tone zadaće za napisati. Zato im naravno pomognite sa zadaćom. Ali ne previše, to bi trebao ipak biti njihov zadatak. Pomognite samo onda kada dijete zapne i kada vidite da njegova zadaća neće biti najbolja u razredu. Tada svakako uskočite. Vaše dijete ipak mora biti najbolje i najpametnije. I zapamtite, uvijek mora imati dovoljno sna!  I svakako tijekom dana ostavite sat-dva za ležerna obiteljska druženja. Nema boljeg za vašu obitelj. 

>>>Aktivan roditelj-nesretno dijete>>>


Uz obiteljsko vrijeme, djetetu svakako priuštite vrijeme kada ćete biti nasamo samo s njim/njom. Ako imate više djece, rasporedite to vrijeme tako da se nijedno dijete ne osjeti malo manje voljeno. Ali, morate imati i dovoljno vremena za svog partnera. Ne zanemarujte ga. Ni baku ni djeda s vaše i suprugove strane. I svakako ostavite dovoljno vremena za sebe. Djeca su najvažnija. I vi ste najvažnije. I vaš suprug mora biti najvažniji. 

Naravno, tu je i vaš dom. Bakterije haraju posvuda, opasnost se krije u svakoj fugi pa stoga na koljena i ribajte svaki dan barem pomalo. Da vam dom blista, jer samo je čista kuća, dobra kuća za podizanje djeteta. I lijepa. Mora biti lijepa i moderna i unutra sve mora biti na svom mjestu. Pa tako izgleda u svakoj seriji i filmu, i vidite da to uopće nije tako teško. 

Ali ne pretjerujte baš s vremenom utrošenim u dezinficiranje i spremanje. Pa znate da su upravo najbolje mame one koje se ne zamaraju čistoćom, već im je važnije da se igraju sa svojom djecom. Takvima dođe da čak ponekad i bace malo prašine na komodu ili na kupaonske pločice čisto zato da susjeda, koja katkad navrati, ne pomisli da toliko mrzite svoje dijete da po cijele dane samo čistite i ignorirate ga. 

Ignorirate svoje dijete? Tako treba! Tako ćete ih naučiti važnim životnim lekcijama koje dijete helikopter roditelja nikada u životu neće spoznati. I zato ne budite helikopteri, ali isto tako nemojte nikada, ali nikada ostaviti dijete van svog pogleda. Uvijek morate biti uz njih, ali, okej, ne morate ih baš staviti ni na one uzice. Pa nisu psi. Radije sebe stavite u stalan niski start i zalijepite svoje oči na njih. Pa toliko se valjda možete žrtvovati za svoje dijete? 

>>>Sada je i dokazano: Nema goreg od zaštitnički nastrojenog roditelja<<<

I zato ne idite nigdje bez njih. I nemojte ih slučajno pustiti van, ako vani nije idealna temperatura jer vani uvijek hara neki virus, sunce je malo jako, pa malo preslabo, od vjetra će se prehladiti, a od kiše zaraditi ozbiljnu upalu pluća. 

>>>Ova mama nikada nije odvela svoje dijete doktoru<<<

No, to ne znači da ćete ih držati pod staklenim zvonom. Svi znaju da malo dobrih bakterija nikada nije ubilo nikoga. Iako, hm, nikada ne znate - možda je ipak bolje djecu, već od samog starta učiti da se za svaku sitnicu ide na hitnu, morate ih naučiti i da znaju broj hitnih slučajeva, što znači da već u najranijoj dobi moraju znati kako se služi mobitelima. To je zapravo jedina situacija u kojoj bi trebali dozvoliti svom djetetu da primi mobitel u ruke. Iako, hm, kako će znati služiti se njime ako ga prije toga dobro ne prouče. 

Isto je i s kompjuterima i tabletima. Pa neće vaše dijete valjda biti jedino koje sa četiri godine već ne posjeduje nešto od toga i ne zna se služiti njima bolje nego vi roditelji. Pa na djeci ostaje i mladost i tehnologija. Uostalom, ona se tako brzo razvija da je i više nego poželjno da vaše dijete bude stalno ukorak s razvojem. A to ne može ako mu ne date da se njime služi jel da? 

>>>Kakav zaokret - pedijatri sada kažu - googlajte zajedno sa svojom djecom<<<

Neće stalno visjeti za ekranom. Čuli ste za granice, zar ne? Svako dijete mora točno znati što smije, što ne, što može, što ne. Postavite im čvrste granice, ali im dajte i malo slobodnog izbora. To je dobro za stjecanje samostalnosti. Dajte im da imaju izbor, ali da uvijek znaju tko je glavni. Upoznajte ih s njihovim emocionalnim potrebama, ali ih nemojte previše maziti. Budite uvijek uz njih, ali im omogućite da sami vode svoje bitke. I svakako se potrudite da se vaše dijete osjeća ugodno u svojoj koži i da bude ponosno na sebe, ali ih nemojte baš previše hvaliti osim ako ih hvalite ciljano s točno propisanim riječima. Inače ništa od toga. Vaše će dijete biti ili huligan ili povučen, asocijalan. Nema sivog. 

A s obzirom da mame znaju baš sve, čudno je kako se čini da zapravo nemaju pojma o ničemu. Čini se da jedna mama čini baš sve krivo, a sve ostale su našle najbolju formulu. I one su sve redom baš najbolje mame sve dok jedna od njih kaže, ma možda je ona koja pojma nema nekad ipak u pravu, pa je grupa mama izgura iz svog društva, jer eto, ona pojma nema. Neka se sada druži sa svojim istomišljenicama, a tih stereotipnih, različitih grupa mama ima kao i pravila. I svaka već ima svoj popularni naziv
 
I da rezimiram na kraju. Tko je u pravu? Koje je pravilo najbolje? Što je uopće najbolje za našu djecu? Mame, znam da ste zbunjene, ali pomirite se s tim. Nitko vam ne može pomoći. Nema tog pametnog savjeta koji će biti univerzalno dobar za sve. Zato ako vam se čita i sluša gomila savjeta budite spremne da ćete biti još zbunjenije.

Zato pamet u glavu, jer sve što trebate znati o odgoju svog djeteta reći će vam vaše dijete samo. Slušajte svoje dijete, promatrajte svoje dijete kritički i znat ćete koliko točno i što točno vašem djetetu treba.  

Sačuvajte svoje živce, ne započinjite svađe s onima koje ne misle isto kao i vi, smijte se drugima ako vam se baš smije. Radite što god hoćete kada su u pitanju druge mame, ali znajte - formula uspjeha za vaše dijete leži samo u vama i vašem djetetu. Ako mislite da radite krivo, onda možda i radite krivo, ali ako ćete savjet čekati od neke druge mame znajte da ta mama nije mama vašem djetetu. 
 
I znajte - u svemu umjereno. Bolje od toga jednostavno ne može jer i bijela i crna krajnost lišene su svih onih divnih sivih nijansi koje su zapravo sastavni dio svih nas, naših života i naših promjenjivih okolnosti.
 
I tako, oprostite što vas zbunjujemo, nadamo se da ste pronašle odgovore koji vas muče.

Pročitajte više