Osam muškaraca otkrilo zašto obožavaju biti tate djevojčica

Foto: Pexels

MEĐUNARODNI dan djevojčica obilježava se 11. listopada širom svijeta s ciljem skretanja pozornost na ugrožavanje prava djevojčica u brojnim područjima kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Tom prilikom donosimo vam priče muškaraca koji su otkrili zašto je najbolje biti tata upravo djevojčice.

1. "Ona može učinili bilo što jednako dobro, ako ne i puno bolje, od bilo kojeg dječaka"

"Ja sam tata koji je kod kuće, tako da gotovo svaki trenutak provodim sa svojom kćeri i vidim svaki aspekt njezine osobnosti. Nikad nisam bio stereotipni 'dječak'. Igrao sam se plišanim životinjama i kuhinjom umjesto automobilima i uvijek sam više volio umjetnost nego sport. Lijepo je što sam u stanju povezati se s nekim tko je emotivan i empatičan poput mene i potičem je da izražava svoje osjećaje i strasti, a ne da ih skriva.

Živimo u društvu koje i dječacima i djevojčicama govori da mogu biti tko god i što god žele, ali mislim da mislimo na različite stvari kad se obraćamo različitim spolovima. Potičemo dječake da budu heroji, a od djevojčica očekujemo da budu princeze koje treba spasiti.

Jedna od mojih najdražih stvari u vezi s kćeri je moja odgovornost da je naučim da može učiniti sve što želi jednako dobro ili vjerojatno i bolje od dječaka. Još je uvijek premlada da bi znala što zapravo želi napraviti sa svojim životom, ali nadam se da je mogu nadahnuti da marljivim radom i odlučnošću ostvari svoj san", istaknuo je Austin, tata jedne djevojčice, kako prenosi HuffPost.

2. "Nevjerojatno je koliko možete naučiti od svojih kćeri samo ako ste voljni sjediti i slušati"

"Samo slušam njihove ideje o budućnosti. Nevjerojatno je koliko možete naučiti od svojih kćeri samo ako ste voljni sjediti i slušati. Reći će vam kako će izgraditi raketni brod kako bi mogle živjeti u svemiru, reći će vam kako će se pobrinuti da ljudi znaju da djevojke mogu voljeti plavu boju, a da dječaci mogu voljeti ružičastu i reći će vam da se vole maziti kad su tužne", kaže Mike, tata dviju djevojčica.

3. "Jesam li ja feministički tata? Jesam i ponosan sam na to"

"Najbolji dio toga što ste tata djevojčice je razbijanje stereotipa o tome što znači biti muškarac. Želim da me vide kako im perem kosu, kuham, čistim, kupam ih, vodim liječniku i čitam im, tako da uvijek znaju da to nisu "mamini zadaci". Također ih želim naučiti da mogu raditi sve što može i muškarac. Jesam li ja tata feminist? Jesam i ponosan sam na to", ističe Doyin, tata dviju djevojčica.

4. "Djevojčice mogu biti grube, prljave i žilave kao i bilo koji dječak"

"Kćeri su me naučile kako da budem mekši i kako da ne budem toliko ozbiljan cijelo vrijeme. Naučile su me o čajankama, igrama riječi i da imam smisla za glupo oponašanje glasova. Naučile su me kako da nekoga volim cijelim svojim bićem. Naučile su me povjerenju i kako vjerovati u ljude. Naučio sam da djevojčice mogu biti grube, prljave i žilave kao i bilo koji dječak, vjerojatno i gore. Naučile su me da budem ljubazan i kad ne želim biti. Naučile su me da bih, iako svijet nije pošten, ja to trebao pokušati biti. Naučile su me voljeti drugačije od sebe, a da ne vidim da su drugačiji. Naučile su me da su maženja prije spavanja obavezna za dobar san. Puno pomažu i kolačići i čaša mlijeka. Naučile su me da sam sposobniji nego što sam mislio. Naučile su me kako biti muškarac, otac i bolji suprug", ispričao je Timothy, tata dviju djevojčica.

5. "Najsretniji sam kad joj pomažem da se zaštiti"

"Gledati je kako razvija neovisnost i pomagati joj da to pronađe i oblikuje. Priznat ću da me daleko više zanimalo odgajanje snažne djevojke nego dječaka, iako to retrospektivno ne bi bilo važno. Ali to je ono što najviše volim. Osjećam neizmjernu potrebu da je zaštitim, ali najsretniji sam kad joj pomažem da se sama zaštiti", ističe Chris Rugen, tata jedne djevojčice.

6. "Šansa da odgojite i otisnete u svijet par snažnih, bistrih, promišljenih, znatiželjnih, kreativnih i samouvjerenih žena"

"Bože, gdje početi. Samo jedan dio? Široko gledajući, imate priliku da odgojite i otisnete u svijet par snažnih, bistrih, promišljenih, znatiželjnih, kreativnih i samouvjerenih žena. To što sam otac kćeri učinilo me beskrajno boljim čovjekom. Otvorile su mi se oči za nepravde i nejednakosti u svijetu i ne želim ništa više nego biti dio rješenja tih problema", istaknuo je Jeff, tata dviju djevojčica.

7. "Nasmijavamo jedno drugo"

"Nadraži dio toga što sam tata djevojčice je to što zajedno možemo biti 100% blesavi. Nasmijavamo jedno drugo. To ili znači da je ona izuzetno zrela ili sam ja krajnje nezreo. Prihvatit ću bilo koju teoriju", La Guardia, tata dviju djevojčica.

8. "Moje tri kćeri naučile su me da su osjećajnost i suosjećanje osobine koje treba željeti"

"Nikad nisam bio 'muževan muškarac', ma što god to značilo, ali moje tri kćeri naučile su me da su osjećajnost i suosjećanje osobine koje treba željeti. Nikad nisam upoznao nikoga tako pažljivog i brižnog kao što su moje djevojčice, a u muškom društvu te osobine nisu uvijek cijenjene. Omotale su me oko svojih malih prstića i uživam u svakoj minuti toga", rekao je Stephen, tata tri djevojčice.
 

Pročitajte više