Ova djeca žele postati vatrogasci i od malih nogu uče o tom plemenitom pozivu

Foto: Privatni album

MNOGA djeca sanjaju da će jednog dana postati policajci, liječnici, astronauti ili vatrogasci. Postoje i oni koji su taj san odlučili ostvariti već u djetinjstvu pa se upisuju u članove vatrogasnih mladeži svojih lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Tako već sa šest godina mogu odjenuti zaštitnu opremu, u ruke primiti vatrogasno crijevo i bolje upoznati omiljeno vozilo, a pritom i naučiti kako reagirati u opasnim situacijama.

Upravo sada Dobrovoljno vatrogasno društvo Šestine iz Zagreba upisuje nove članove u svoje mlade redove, a jedini preduvjet koji buduće vatrogaskinje i vatrogasci trebaju zadovoljiti je dob.

“Član vatrogasne mladeži može postati svako dijete s navršenih šest godina. Uče o vatrogasnoj opremi, koja se nalazi na vatrogasnom vozilu i van njega, čemu ona služi i kako se njome rukuje, zatim uče koja je vatrogasna zaštitna oprema te je pravilno obući u što kraćem vremenu. Također, djeca uče što sve spada u vatrogasni posao, kako reagirati u opasnim situacijama te se upoznaju s različitim vatrogasnim pojmovima. Sve se aktivnosti provode kroz igru, na djeci zanimljiv način”, otkrila nam je Katarina Vučko iz DVD-a Šestine koja je jedna od troje voditelja vatrogasne mladeži.

Treninzi vatrogasne mladeži u ovom se društvu odvijaju jednom tjedno, a traju sat vremena, osim prije natjecanja kada se sastaju i češće.

“Na početku druženja uglavnom se zagrijavamo kroz razne igre. Onda vježbamo za natjecanja, radimo ostale vatrogasne vježbe i igre te na kraju ostavimo par minuta za razgibavanje, a nerijetko se i počastimo sokom i grickalicama”, opisala je Vučko jedan susret u njihovom prostoru.

Za djecu su takve aktivnosti nove i dobro ih prihvaćaju. Najveći interes vlada za vatrogasnom opremom i vatrogasnim igrama.

“Vole igre u kojima i sami mogu rukovati vatrogasnom opremom u kombinaciji s primjerice vodenim balonima. Često im dajemo da sami odaberu koje ćemo aktivnosti raditi, a to ih dodatno motivira”, rekla je Vučko.

Danas je u DVD-u Šestine velik broj operativnih članova, a oni najaktivniji su počeli djelovati već kao mladež.

“Djeca u DVD-u vide nešto drugačije, novo i zanimljivo te se ubrzo javlja interes koji s godinama prerasta u ljubav prema vatrogastvu. Najponosniji smo kada netko od naših najmlađih kaže kako će postati vatrogasac kada poraste. Nadamo da će ih svake godine biti sve više”, zaključila je Vučko.

Pročitajte više