Ova imena nosile su naše bake, a sada se opet vraćaju u modu

Foto: Pexels

SVE više roditelja traga za jedinstvenim imenima za svoje bebe. Jedni traže kratka imena, drugi se okreću modernima i neobičnima. Ipak, trend tradicionalnih imena polako se vraća u modu. To znači da ne treba čuditi ako ćemo za desetak godina imati razrede prvašića u kojima će osim Mije, Lucije, Nike i Rite sjediti i pokoja Ankica, Danica, Nada ili Zdenka.

Imena koja su nosile naše bake ponovo su in, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko njih koja su bila prilično česta u prvoj polovici prošlog stoljeća.

Ankica

Ovo ime je varijanta imena Ana, koje je oblik hebrejskog imena Hannah i znači milost. Osim Ankica, u Hrvatskoj je nekoć živjelo i puno Anica.

Bosiljka

Bosiljka ime duguje istoimenoj biljci.

Cvita

Ovo kratko ime je ikavska vаrijаntа imenа Cvijetа. Bilo je najpopularnije od 1928. do 1936. godine.

Danica

Danica je staro slavensko ime izvedeno po nazivu zvijezde Danice. Znači jasna, svijetla, besprijekorna.

Kosjenka

Kosjenka je žensko ime nastalo od imenice kosa. Smatra se simbolom zdravlja i mladosti. Danas u Hrvatskoj živi 50-ak Kosjenka.

Ljubica

Ime Ljubica od 2001. do 2011. samo su rijetki davali svojoj djeci. Ipak, riječ je o imenu koje se nalazi u top 100 ženskih imena u Hrvatskoj i danas u našoj zemlji živi preko 30.000 Ljubica. Postoje dva tumačenja o porijeklu imena. Prema prvom, nastalo je od biljke ljubičice, a prema drugom od glagola ljubiti.

Mila

2021. u Hrvatskoj je rođeno 347 Mila, što ovo ime svrstava na šesto mjesto najpopularnijih ženskih imena. Nastalo je od pridjeva mila (draga).

Nada

Nada označava, kao što ime kaže, nadu, odnosno nadanje. Najviše Nada živi na sjeveru Hrvatske, a ime je vrhunac popularnosti doživjelo 1952. godine.

Vjera

Ime Vjera je nastalo od imenice vjera, ali postoji i tumačenje da je nastalo do latinske riječi vera što znači ozbiljna, odnosno istina.

Zdenka

I kod ovog imena postoje dva tumačenja o njegovom porijeklu. Jedno kaže da dolazi od riječi zdeti, što znači napraviti. Po tom tumačenju, ime bi značilo ona koja nešto stvara. Po drugom tumačenju, ovo ime se dovodi u vezu s pojmom zdenac, što znači bunar. Bunar je sinonim za duboku, tihu vodu, izvor života, ali svježinu i okrepljenje.

Pročitajte više