Ova lutka doista rađa i može spasiti nečiji život!

Foto: Laerdal

MOŽETE SE smijati ili zgražati koliko vas volja, ali to što su eksperti napravili lutke koje rađaju zapravo je odlična stvar koja će medicinskom osoblju bez mnogo godina iskustva pomoći da ga steknu, a da pritom ne ugroze nijedan život - ni majke ni bebe. Naravno, o tome da će hrvatske bolnice dobiti ovakvu stvar za praksu suluda je u ovom današnjem vremenu, ali to nas ne mora spriječiti da vidimo novotarije koje su trenutno negdje moguće pa će jednog dana možda biti moguće i kod nas. 

A do tada ćemo predstaviti SimMom - plastičnu buduću mamu koja za vrijeme poroda diše, krvari, radi grimase od bolova i rađa bebe prave veličine skupa s posteljicom. Baš kao prava. 
 
Ne možemo se doduše oteti dojmu da im je lice moglo biti malo manje "čakijevsko", ali malo je to važno ako znamo da se ova plastična mama u trenutku svog poroda može namjestiti u mnogo različitih poza kako bi lakše rodila bebu koja se također može umetnuti u različitim pozama - primjerice na zadak. Tako babice i liječnici mogu vježbati sve poznate kombinacije s kojima se susreću ili bi se tek mogli susresti na porodu. 


 
Lutka se možda čini kao smijurija, no u praktičnom je smislu vrlo dobra stvar za bolnice. Ako zaživi u praksi, jer cijena joj je oko 30 tisuća dolara, mladi će se liječnici sigurno moći bolje upoznati sa svim mogućim i nemogućim komplikacijama koje se mogu dogoditi tijekom poroda. Naime, uz sve navedeno, lutka može uplašiti i nenadanim komplikacijama poput obilnog krvarenja ili napadaja. 
 
Ako vas zanima kako lutka u praksi rađa i što sve može naučiti medicinsko osoblje, slobodno pogledajte u ovom videu:

 
 
 

Pročitajte više