Ova mama rodila je u Petrovoj na dan potresa prije 4 godine

Dijana Kos jedna je od mama koje su na dan potresa prije točno četiri godine rađale u Petrovoj bolnici. Iako sam potres nije dočekala u Petrovoj, sat vremena prije potresa osjetila je prve trudove, a trešnja ih je na kraju digla iz kreveta.

Za Index je ispričala da se dan-danas sjeća prizora majki koje su stajale ispred bolnice na hladnoći. "Sjećam se tog neugodnog prizora. Vani su u pidžamama i ogrtačima stajale prestrašene žene s djecom. Suprug je stao nasred ceste jer nismo mogli ući u bolnicu i otišao potražiti liječnika kojem je objasnio situaciju, nakon čega su nas pustili na bolnički parking", priča Dijana.

Čekala ispred bolnice

Ona je sa suprugom također morala čekati ispred bolnice. "S obzirom na to da u bolnicu nismo mogli ući, bili smo u automobilu na parkingu, a sestre su često dolazile kako bi mogle pratiti situaciju", prisjeća se.

A rekla je i da se sjeća prizora kada su pripadnici BBB-a pomagali osoblju i iznosili inventar, uključujući inkubatore, ispred bolnice. Dijana je na kraju primljena u novi dio bolnice koji je bio siguran, a tamo je i rodila.

"Nakon poroda smo ostale određeno vrijeme na promatranju, nakon čega su nas, s obzirom na izvanrednu situaciju, poslali doma. Nakon poroda bebu su nakratko uzeli. U tom trenutku nisam znala gdje je točno", kaže.

"Zahvalna sam svima"

"Danas sam zahvalna na tome jer je sve dobro prošlo. Zahvalna sam svim liječnicima, medicinskim sestrama, našim BBB-ima i svim ljudima dobre volje koji su u tom trenutku pomogli majkama koje su na hladnoći proživljavale najvjerojatnije najstresnije životne trenutke. Zahvalna sam na pribranosti i hrabrosti ljudi zbog čije su pomoći svi palčići i ostala djeca iz bolnice danas s nama", poručila je Dijana. 

Rođendan njene kćerkice još će je dugo podsjećati na potres u Zagrebu i strku s porodom u postpotresnoj situaciji. "Nezaboravno iskustvo i događaj u svakom pogledu iako se iskreno nadam da potresa više neće biti", kaže Dijana.

Pročitajte više