Ova otvorena pitanja pomažu odgojiti emocionalno zdravu djecu

Foto: Unsplash

RODITELJI imaju jako puno briga. Spavaju li djeca dovoljno, jesu li zdrava, koliko im je prehrana uravnotežena... Lista je poduža. Nažalost, često su usredotočeni na fizičku dobrobit, a zanemaruju emocionalnu. Radi se o podjednako važnim stvarima. Puno se može pridonijeti samim postavljanjem pitanja djeci na dnevnoj bazi.

Zašto postavljanje pitanja pomaže djeci?

Roditelji se ponekad brinu da ne razmaze djecu i da se ne miješaju previše u njihove živote. Međutim, nema granica u pružanju ljubavi i pozornosti djeci niti bi ih trebalo biti. Tim s profesionalnog zdravstvenog servisa Psych Central tvrdi da privrženost između roditelja i djece treba graditi i da ne postoji ništa što to može nadomjestiti. 

Dok postoji mnogo načina za povezati se s djecom, mnogi stručnjaci se slažu da upravo postavljanje otvorenih pitanja potiče djecu da se izraze i dođu u dodir sa svojim osjećajima. Kad postavljate pitanja, aktivno slušajte njihove odgovore, a oni će se izraziti bez potrebe za skrivanjem ili potiskivanjem. Ovo pospješuje razvoj emocionalne inteligencije i postavlja temelje dobrim i kvalitetnim komunikacijskim vještinama u njihovim drugim odnosima u budućnosti.

Koja pitanja postavljati djeci?

Prema savjetima blogerice Hillary Gruener, postoji pet određenih pitanja koje bi roditelji trebali postavljati djeci u svrhu njegovanja njihovog mentalnog zdravlja. Uz to što će djeca biti svjesna da vam se mogu povjeriti, uvidjet će da suosjećate s njima i da vam je stalo do njihovih osjećaja i interesa.

Pitanja su sljedeća:

  • Kako se osjećaš danas?
  • Što želiš da danas zajedno radimo?
  • Što te danas nasmijalo?
  • Na čemu si zahvalan/zahvalna?
  • Ima li nešto što bi želio/željela podijeliti sa mnom, a teško ti je reći?

Vrijeme provedeno s djecom

U konačnici, pitanja jesu važna, ali ako ne provodite vrijeme sa svojom djecom, neće biti ni približno dovoljna za razvoj duboke povezanosti s njima. Ritam života je ubrzan i obveze roditelja su mnogobrojne, ali potrebno je barem mali dio dana potpuno posvetiti djeci i u tim trenucima ignorirati sve što vam može odvratiti pažnju. 

Nažalost, ništa nije jamstvo da će vaša djeca biti zaštićena od negativnosti ostatka svijeta. Ove metode ipak pomažu da poduzmete najvažnije korake da biste izgradili odnos pun povjerenja sa svojom djecom, pomognete im da razviju otpornost, empatiju i samosvijest, da bi se nosili što bolje sa svim onim što im nosi budućnost.

Pročitajte više