Ova viralna fotografija dokazuje koliko je važno da djeca nose kacige za bicikl

Foto: Facebook

BLIŽE se sve sunčaniji i topliji dani zbog čega će brojni roditelji iz garaža izvaditi bicikle. Pedijatri se istovremeno nadaju da će shvatiti koliko su zaštitne kacige važne za zaštitu njihove djece.

Naime, prema istraživanju koje je provela dječja bolnica C.S. Mott, manje od 60 posto roditelja djece u dobi od 4 do 13 godina kaže da njihova djeca nose kacigu kada voze bicikl, dok njih 18 posto tvrdi da je njihovo dijete nikad ne nosi.

To zapravo znači da jedno od pet djece nikad ne nosi kacigu, a za vožnju skateboardom će je odabrati samo 42 posto djece.

Pedijatrica Fress Hess to smatra zabrinjavajućim podacima pa je na svojoj Facebook stranici objavila fotografiju kacige za bicikl djeteta koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći, a koje upravo zahvaljujući istoj nije ozlijedilo lubanju.

“Na pedijatrijskom hitnom prijemu često viđam djecu s traumama glave nakon pada s bicikla. Neku od te djece je udario automobil, ali mnoga su zadobila ozljede zbog gubitka kontrole nad biciklom tijekom vožnje. Kacige u takvim situacijama mogu značajno pridonijeti razlici između blagog potresa mozga i teških neuroloških ozljeda, pa čak i smrti”, upozorila je dr. Hess.

Njenu fotografiju su podijelili mnogi korisnici ove društvene mreže, a cilj liječnice bio je osvijestiti o važnosti nošenja kacige za bicikl.

Prema Sveučilištu Michigan, više od 600 djece svakodnevno završi na hitnoj pomoći zbog ozljeda zadobivenih tijekom vožnje bicikla. Dječaci u dobi od 10 do 14 godina su pod najvećim rizikom.

“Nezgode se mogu dogoditi svakome, čak i ako mislite da ste iskusni vozač bicikla. Možete naletjeti na kamen ili će pred vas istrčati pas, a kada se to dogodi, želite imati kacigu na glavi”, smatra dr. Bethany Folsom i savjetuje roditeljima da već od najranije dobi djecu uče nošenju kacige.

Ono što je važno imati na umu je da kaciga mora stajati čvrsto i pokriti čelo te da između brade i zaštitnog remena ne smije biti više mjesta od debljine jednog do dva prsta, kažu stručnjaci.

Pročitajte više