Ova zaboravljena imena vraćaju se u modu

Foto: Pixabay

DA se Hrvati drže tradicije, pokazuju podaci iz statističkog prikaza Ministarstva pravosuđa i uprave za 2021. godinu. Od 19.185 novorođene muške djece, njih 867 dobilo je ime Luka. S druge strane, 539 roditelja svojim novorođenim djevojčicama dalo je ime Mia. 

Iako su na popisu 10 najpopularnijih imena za djecu rođenu u Hrvatskoj 2021. godine neka dobro nam poznata, stara imena, na ljestvici 50 najčešćih pronašli smo i neka koja dugo nismo čuli, a sada se vraćaju u modu.

Tako su među dječacima rođenima 2021. bila 333 Mihaela. Riječ je o muškom biblijskom imenu starohebrejskog porijekla. Ovo ime je u raznim varijantama vrlo popularno i rasprostranjeno širom svijeta, piše portal Značenje imena.

U Hrvatskoj su prošle godine rođene i 303 Tome. To je muško ime aramejskog porijekla.

152 roditelja za svoje prinove odabralo je ime Oliver, a rođeno je i 145 Patrika te 138 Tonija. Oliver je ime latinskog porijekla izvedeno od riječi Olivarius, što znači maslina. Maslina je simbol nade pa u prenesenom značenju ime znači - onaj koji nosi nadu.

Patrik je ime latinskog podrijetla, poznato i kao sveto ime, dok je Toni jedna od varijanti imena Antun.

Među djevojčicama koje ove godine slave 1. rođendan bilo je 216 Klara. To je ime stiglo iz Italije (Clara), a znači jasna, čista, svijetla. 

138 djevojčica rođenih prošle godine u Hrvatskoj dobilo je starogrčko ime Magdalena, dok je 100 roditelja odabralo ime Bruna, ženski oblik imena Bruno.

U Hrvatskoj je prošle godine rođeno i 97 Aria, 88 Mara te 86 Roza. Arija ili Aria je uobičajeno muško i žensko ime na perzijskom govornom području i u Indiji. Njegovo značenje je plemenito, časno ili čisto. Mara je varijanta imena Marija, a Roza je žensko ime nastalo od latinske riječi Rosa, što znači ruža.

Pročitajte više