Ovaj dalmatinski grad je među najboljima po izdvajanju za obitelj i djecu

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

PREMA nedavnoj analizi konsolidiranih proračuna za 2021. godinu, koju je proveo portal Gradonačelnik.hr, Trogir je među deset najbolje rangiranih gradova po izdvajanju za obitelj i djecu. U te je svrhe iz budžeta osigurano 2.91 posto sredstava, odnosno 173.34 kune po stanovniku.

Grad Trogir tijekom analizirane godine, uz redovno financiranje predškolskog odgoja i obrazovanja s 9.8 milijuna kuna, dodatno je financirao i besplatne radne materijale za sve osnovnoškolce (600 tisuća kuna), pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama koji nisu financirani preko udruga ili EU projekata (181 tisuća kuna), stipendiranje izvrsnih studenata i učenika (400 tisuća kuna), naknade za novorođenčad (249 tisuća kuna), prijevoz djece s teškoćama u razvoju (150 tisuća kuna) te naknade za roditeljski dopust do treće godine života djeteta (82 tisuće kuna).

Tijekom 2022. godine Grad Trogir dodatno je proširio standard zaštite obitelji i djece, prvenstveno projektom Dječji vrtić Trogir - partner obitelji 2, gdje je uz produžene boravke u šest vrtićkih skupina, dodatno razvio četiri posebna programa, odnosno sportski, ekološki, engleski i program predškolskog obrazovanja za darovitu djecu. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 2.5 milijuna kuna.

Prošle godine donesena je i Odluka o sufinanciranju predškolskog odgoja i obrazovanja u vrtićima drugih osnivača te je Grad sufinancirao boravke djece u drugim vrtićima s 202.5 tisuća kuna za oko 45 mališana.

Osim toga, izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi udvostručili su iznos potpore za novorođenu djecu koja umjesto dosadašnje dvije tisuće kuna iznosi četiri tisuće kuna za svako novorođeno dijete u obitelji, a dodatno je podignut i iznos za stipendiranje učenika s 500 na 600 kuna, a studenata s 1000 na 1200 kuna.

Pročitajte više