Ovaj simptom trudnoće gotovo nitko ne očekuje, a prilično je uobičajen

Foto: Twitter

"NOS mi je toliko rastao u svakoj trudnoći da sam bila iznenađena da i na njemu nisam dobila strije", komentirala je jedna mama nakon što je Chrissy Teigen progovorila o trudničkom nosu. 

Naime, mnoge žene znaju da u trudnoći mogu očekivati bolne grudi, mučninu i umor, a pokazalo se da može i oteći nos. 

"Moj nos je ogroman. Ima svoj indeks tjelesne mase. Kako se možeš udebljati u nosu? Ovo je fascinantno", poručila je tijekom jedne svoje trudnoće Teigen pa oduševila druge majke jer je o tome progovorila.

 

"Ovo je stvaran problem o kojem malo ljudi govori. Ja sam se prestravila", dodala je druga majka. 

Dr. Nicky Keay rekla je za britanski Metro da se u trudnoći može pojaviti rinitis kao posljedica promjena u hormonima. 

Zašto nos otiče u trudnoći?

Povećana razina estrogena i progesterona utječe na oticanje stopala te potiče dotok krvi u sluznice, prisiljavajući mišiće i meke kosti u nosu da se prošire, zbog čega nos izgleda punije i poprima drugačiji oblik. 

Zbog toga se žene u trudnoći ponekad bore sa začepljenim nosom i sklonije su krvarenju iz nosa. To se obično događa tijekom trećeg tromjesečja kada visok krvni tlak i zadržavanje vode također mogu uzrokovati oticanje.

Povećanje nosa u trudnoći događa se zbog hormonalnih promjena kroz koje prolazi trudnica. Ove promjene su privremene i nakon poroda hormoni bi se trebali vratiti u ravnotežu, a samim time za očekivati je i da će se nos vratiti u normalu, u roku od četiri do šest tjedana nakon poroda.

Pokušajte minimizirati unos soli i povećati unos vode kako biste smanjili zadržavanje vode i kontrolirali visoki krvni tlak.

Kada se treba obratiti liječniku?

Uobičajeno oticanje nosa normalna je nuspojava trudnoće i nema potrebe za brigom. No iznenadno povećanje oteklina, osobito na licu, šakama ili stopalima, može biti znak preeklampsije, stanja koje treba što prije prijaviti svom liječniku. 

Pročitajte više