Ovaj vrtić apsolutno je zaslužio svoju Zelenu zastavu i ogroman pljesak javnosti – tako se uči djecu!

Foto: DV Malešnica - Eko vrtić "Plave Perunike"

KADA JE neki dan u Dječjem vrtiću Malešnica podignuta Zelena zastava, simbol Eko škole, i općenito simbol visokokvalitetnog zelenog obrazovanja, što nas je nagnalo da kažem riječ dvije o tom, vjerujemo potrebitom, načinu obrazovanja naših najmanjih generacija.

Dječji vrtić Malešnica nije jedini eko vrtić u Hrvatskoj. Ima ih dosta, a ima i mnogo vrtića koji možda nemaju eko predznak, ali se itekako povode zelenim obrazovanjem i zelenim načinom rada. U svakom slučaju – mnoge tete brinu da se od otpada rade nove stvari, da se djecu uči ne bacati sve u smeće, uostalom, s kolikim budžetom rade i ne čudi da je u vrtićima poželjna svaka vrsta dobrog otpada poput starog papira, kartona, stare odjeće. No, to zaista nije sve što se može učiniti, što dokazuju upravo u ovom vrtiću punog naziva „Dječji vrtić Malešnica – Eko vrtić Plave Perunike“.

Dječji vrtić Malešnica nalazi se u međunarodnom programu Eko škola od 2012. godine. Cilj programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život djece i djelatnika vrtića. Zadatak je odgojiti mlade generacije osjetljive na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.


Želja da se ozeleni  okoliš vrtića i djeci učini ljepšim, bila je nit vodilja prije mnogo godina. Dobra suradnja  roditelja  i odgajatelja rezultirala je nizom eko aktivnosti u vrtiću. Uređen je mediteranski vrt, a zatim cvjetnjak , voćnjak i povrtnjak. Djeca sustavno upoznaju biljni i životinjski svijet u prirodnom okruženju, a sam kontakt s prirodom potiče kod djece niz istraživalačkih aktivnosti.

Pedagoške godine 2015./16. vrtić je uključen u međunarodni projekt „Mi jedemo odgovorno“.

Djeca su kroz praktične aktivnosti došla do spoznaje što je to prava hrana i kako je mogu uzgojiti sama u svom povrtnjaku bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva.

Djeca i djelatnici vrtića sustavno brinu o racionalnoj potrošnji vode i energije. Dječja Eko patrola o zatečenom stanju izvještava jedan put  tjedno. Oni brinu i o razvrstavanju otpada i adekvatnom zbrinjavanju istog, no brinu oni i o mnogim drugim stvarima – jesu li svjetla ugašena kada je vani dan, koliko vode troše na pranje ruku i slično. Djeca dakle od najmlađe dobi brinu o onome o čemu čak ni mnogi odrasli ljudi uopće ne vode brigu rasipajući uzalud naše prirodne resurse.

„Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj postali su kultura življenja u našem vrtiću. Teme i aktivnosti koje se odnose na prirodu i vrtićko okruženje, zbrinjavanje i recikliranje otpada, vodu, električnu energiju, obilježavanje važnih eko-datuma dio su svakodnevnog odgojno-obrazovnog procesa. Osim navedenoga, sudjelujemo i u različitim eko-akcijama u kojima nastojimo što više uključiti lokalnu zajednicu.“, ističu u vrtiću.


U vrtiću se sustavno  njeguje hrvatska tradicijska baština.  Djeca  upoznaju tradicijske igre, plesove i pjesme u svakodnevnim aktivnostima.Već niz godina u vrtiću uspješno djeluje dječja folklorna grupa, a Etno zbirka vrtića sakupljena je donacijama  roditelja i djelatnika.

Odgoj za okoliš i održivi razvoj utkan je kao trajna vrijednost vrtićkog kurikuluma, a spomenuta Zelena zastava koja je u vrtiću dignuta 10. lipnja ove godine druga je obnova tog Eko statusa.

 

Pročitajte više