Ovako ćete najbolje motivirati djecu da vam prepričaju kako su proveli dan

Foto: Pixabay

DJECA će rado provoditi sate razgovarajući s vama o crtićima ili zanimljivostima o životinjama, ali ako ih pitate kako su proveli dan, u najboljem slučaju čut ćete - "dobro". Premda se čini da je sve u redu, ipak vas zanima što im se događa tih nekoliko sati dnevno kad niste zajedno.

Stoga su roditelji za HuffPost sastavili neke strategije da bi pomogli djeci da se otvore.

Prvo ih nahranite

"Važno je da roditelji znaju da je djeci zaista potrebno više energije i napora da razmisle o svom danu i to iskustvo pretoče u riječi", kaže Rebecca Jackson, potpredsjednica i kognitivna specijalistica u Brain Balance Achievement centru. Djeca nisu nužno promišljena ili tvrdoglava. Možda su samo preumorna.

"Pobrinite se da pojedu kvalitetnu proteinsku užinu prije nego što ih pokušate natjerati da komuniciraju kako bi imali snage za ono što im možda ne dolazi prirodno", rekla je Jackson. Da, ponekad je zaista tako jednostavno.

Dobar tajming

"Kad pitate djecu pojedinosti o njihovom danu i želite dobiti stvaran, snažan odgovor, često je važno da odaberete pravo vrijeme za to", rekla je Jackson. Je li vjerojatnije da će se vaše dijete otvoriti prije spavanja? Je li bolje pričekati do vikenda? Svako je dijete različito, prilagodite mu se.

Postavljajte pitanja za vrijeme neke aktivnosti

"Kad želite da vam se djeca otvore, idite se igrati", rekla je Jackson. "Tada im možete postavljati pitanja i vjerojatno će se raspričati." S druge strane, neka djeca sklonija su pričati o svom danu dok su s roditeljima u šetnji.

Neka istraživanja pokazuju da promjena mjesta na kojem se nalazite i onoga što radite može utjecati na komunikaciju. Upravo razgovori tijekom šetnje mogu upaliti jer čine da se ljudi osjećaju kreativnije i smanjuje im se mentalni umor. Realno je pretpostaviti da je isto s djecom.

Koristite informacije koje već imate o okolini u kojoj su proveli dan

Bilo bi poželjno da znate što više o okolnostima u kojima dijete provodi dan i iskoristite te informacije u razgovoru.

Postavljajte jasna i otvorena pitanja

Gotovo svaki roditelj zna da je "Kako si proveo dan?" preširoko pitanje da bi se djeca otvorila, osobito za djecu koja su malo zatvorenija. Ali pazite i da ne budete previše konkretni.

Cilj je postavljati određena, ali otvorena pitanja. Evo nekoliko primjera:

    • Što je bio najbolji dio vašeg dana?
    • Je li netko u vašem razredu učinio nešto smiješno? Pričajte mi o tome!
    • Jeste li danas uspjeli učiniti nešto novo?

Nemojte odmah ući u rješavanje problema

Iako bi vaša djeca mogla podijeliti s vama nešto što zahtijeva vašu reakciju, odolite želji da se odmah upustite u rješavanje nekog problema.

"Dajte svojoj djeci prostora da objasne što se događa i kako se osjećaju zbog toga", piše na stranici Child Mind Institute. To im pomaže da se osjećaju kao da ih zaista čujete.

"Kao roditeljima, naš cilj u svim tim razgovorima trebala bi biti znatiželja", rekla je Jackson. Pažljivo slušajući i pokazujući istinski interes za ono što djeca govore, trebali bismo ih potaknuti da se otvaraju još i više.

Pročitajte više