Osobina koja otkriva da smo odrasli uz narcisoidne roditelje, prema terapeutu

Foto: Shutterstock

Odrastanje uz narcisoidne roditelje može biti izazovno. Oni često prioritiziraju svoje potrebe i želje nad potrebama svoje djece. Takva dinamika može ostaviti posljedice u odrasloj dobi. Terapeut Micah Stephens izdvojio je jednu posljedicu. U nedavnoj objavi na Instagramu otkrio je jedan znak koji ukazuje na to da smo odrasli uz narcisoidne roditelje. 

"Jedan znak koji pokazuje da vas je odgojio narcisoidni roditelj jest da se osjećate vrijednima samo ako nešto radite", rekao je terapeut u objavi. Objašnjava da se to događa kada imamo roditelja ili roditelje koji su bili egocentrični.

"Nisu vas mogli cijeniti jednostavno zbog postojanja, jer vjerojatno ni oni nisu bili cijenjeni zbog toga. Dakle, mogli su vas cijeniti jedino dok ste radili nešto kako biste im ugodili", dodao je. 

To može ostaviti posljedice u odrasloj dobi. "Ako se još uvijek osjećate kao da trebate činiti stvari da biste bili vrijedni, jest zato što nesvjesno još uvijek pokušavate zadovoljiti svoje roditelje", zaključio je Stephens.

Ako se prepoznajemo u ovom obrascu ponašanja, važno je aktivno raditi na tome. Razgovor sa stručnjakom ili terapija mogu biti korisni alati u procesu rješavanja ovakvih emocionalnih izazova.

Pročitajte više