Ove duhovite, a emotivne ilustracije savršeno opisuju majčinstvo

AKO ste ovisni o Instagramu, a pritom i majka, vrlo vjerojatno ste već uočili ilustracije Paule Kuke, koje se kroje iza nadimka @common_wild. Na toj društvenoj mreži počela je objavljivati svoje radove s kojima se poistovjećuju majke diljem svijeta.

Paula ima dvoje djece, puno talenta i sposobnost u ilustraciju pretočiti točno ono što mnoge mame osjećaju.

"Oduvijek sam crtala, ali tek nakon rođenja drugog djeteta sam se vratila toj strasti. Nisam željela pritisak klijenata i kupaca, nego samo raditi nešto osobno. Grozna sam kad je u pitanju upisivanje važnih datuma u dnevnike za bebe pa sam sve dokumentirala ilustracijama. Htjela sam na neki način pohraniti smiješne trenutke i izjave svoje djece, njihova postignuća, ali i kaos. Moja ideja je bila skupiti sve ilustracije i uvesti ih u jednu knjigu te dati djecu kad odrastu. U jednom trenutku sam neke objavila na Instagramu i ubrzo su mi se počele javljati druge majke", otkrila je Kuka za portal Motherly.

Najveću pažnju izazvala je ilustracijom "Nisi sama", kojom je prikazala da žene koje se osjećaju usamljeno dok noću hrane djecu zapravo to nisu. 

"Uvijek sam nervozna prije nego što nešto objavim. U svaku ilustraciju stavljam svoje emocije i pokazujem ih svijetu. No u roku od nekoliko minuta primim stotine komentara majki koje me razumiju i onda me preplavi sreća. Oduševljena sam kad vidim koliko jedan crtež može utjecati na ljude", dodaje. 

Na prste jedne ruke može pobrojati negativne komentare, a poruka koju želi prenijeti drugim mamama je da doista nisu same.

"Želim nasmijati žene kad plaču. Želim im pomoći da se riješe osjećaja krivnje i pritiska kojima su nekad nepravedno izložene. Želim da trenuci frustracija ili dosade ne znače da manje volite svoje dijete. I ja sam ušla u majčinstvo očekujući da ću biti sto posto zadovoljna, a onda se dogodila postporođajna depresija. Želim to sve približiti drugim majkama", zaključila je.

Pročitajte više