Ove dvije riječi natjerat će djecu da poslušaju svaki put, tvrdi socijalna radnica

Foto: Pexels

SOCIJALNA radnica i stručnjakinja za roditeljstvo Gen Muir tvrdi da prijetnje kaznama mogu dovesti do nepotrebnog sukoba s djecom i opteretiti vaš odnos. Kao majka četvero djece, ova Australka odlično razumije izazove s kojima se moderni roditelji. I sama je pokušala zaprijetiti svojim sinovima da će im nešto oduzeti ako je ne poslušaju, ali tada je naučila da takve taktike rijetko uspiju.

Umjesto toga, ona preporučuje korištenje riječi "kada" i "onda", za koje kaže da mijenjaju dječji pogled na situaciju i predstavljaju nagradu za izvršenje zadataka.

"Vaše dijete vas neće slušati ako mu prijetite da ćete mu oduzeti igraću konzolu svaki put kad mu je soba neuredna. Djeca nisu za stalnu suradnju. Oni bi trebali pomicati granice i ponekad je to njihov način da nam daju do znanja da se bore s reguliranjem svojih emocija", objasnila je te otkrila zašto djeca krivo shvaćaju prijetnje i što učiniti umjesto toga.

"Ako promijenite pristup i kažete ‘kad učiniš ovo, onda možemo imati ono’, to je pozitivnije, izravnije i mnogo je vjerojatnije da će rezultirati uspjehom", rekla je.

Drugim riječima, prema Muir, bolje je upotrijebiti fraze kao što su ‘kad se obučeš, onda se možeš igrati’ ili ‘kad napišeš zadaću, onda možeš gledati TV’.

Pročitajte više